A Ferrari marad, mindenki boldog lesz

2009.05.04. 16:04 Módosítva: 2009.05.04. 16:04
Bernie Ecclestone nem engedi ki a Forma-1-ből az olasz csapatot, de támogatja a 40 millió fontos költséghatár bevezetését is. Állítja, elsimítja az istállók, a Ferrari és Max Mosley közötti ellentéteket.

”A Forma-1 túléli a Ferrarit” – nyilatkozta a hétvégén Max Mosley FIA-elnök a Financial Timesnak, miután az olaszok elnöke azt mondta: ha bevezetik a 40 millió fontos (45 millió euró) költséghatárt, kiszállnak.

A Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) múlt héten határozott, így 2010-től ha egy csapat belemegy a 40 millióba, engedményeket kap a szabályokban, amivel gyorsabb autót építhet.

Luca Di Montezemolo azt kifogásolja, ezzel a bajnokság kétszintessé válik, ami káros lehet, és semmiképp sem kihívás istállójának. Hétfőn Bernie Ecclestone, az F1 gazdasági főnöke is megszólalt, megvédte a Ferrarit, kijelentette, maradni fog a cég.

”Nem fogom engedni, hogy megtörténjen – mondta a távozásról a The Timesnak. – Úgy néz ki, minden csapatnak tetszeni fog a költségvetési határ, a Ferrarinak is, ha elérjük, hogy egyetértsenek a részletekben. Ez lehetséges, csak az összegben és a kettős szabályrendszerben vannak nézeteltérések. Nem olyan óriási dolgok ezek, amiket ne lehetne elsimítani.”

A 40 milliós szabályt költségcsökkentési szempontból vezetik be, így akarják megtartani a kiscsapatokat és újakat megnyerni a Forma-1-nek. A legnagyobbak viszont nem támogatják a törekvést, technikai fölényük elvesztésétől félhetnek, illetve attól, hogy a kedvezőbb szabályrendszerben jobb autókat lehet majd építeni. Mosley egyértelmű célja, hogy minden istálló csatlakozzon az új rendszerhez.

A Ferrari az egyetlen, amely az F1 mind a 60 szezonjában indult a szériában, legtöbb szurkolója van, legnépszerűbb és legismertebb neve a bajnokságnak.