Kubica falnak ütközött, a karjáért küzdenek

2011.02.06. 12:46
Raliversenyen szenvedett súlyos sérüléseket a Forma-1-es lengyel pilóta, Robert Kubica.

A Lotus-Renault versenyzője Olaszországban, Genovához közel, a Ronde di Andora nyitószakaszán reggel kilenc körül egy Skoda Fabia S2000-t vezetve letért az útról, és nagy sebességgel egy templom falának ütközött, az épület védőkorlátja áttörte az egyik hátsó ablakot, a kocsi utasterébe fúródott.

Az autó összeroncsolódott, a mitfárer Jakub Gerber nem sérült meg, de Kubicát csak a kocsi szétvágása, közel egy óra után tudták kiemelni. Szemtanúk szerint a lengyel kórházba szállításakor eszméleténél volt, kommunikált a környezetével.

A Lotus Renault hivatalos közleménye szerint jobb válla, karja és lába tört el, több helyen. Sérülései súlyosak, kritikus állapotban volt, az első hírek szerint az orvosok az életéért küzdöttek, de már nincs közvetlen életveszélyben.

A gazzetta.it azt írja, belső vérzése van, jelenleg ezzel műtik, és összeroncsolt jobb kezét igyekeznek megmenteni. Az ANSA olasz hírügynökség úgy tudja, elképzelhető, hogy amputálni kell a lengyel súlyosan sérült karját, de a Renault erről nem tud. A Gazzetta szerint viszont kérdés, képes lesz-e majd száz százalékosan használni a kezét.

A BBC állítja, autóversenyzői karrierje nincs veszélyben, teljesen felépülhet, de az olasz információk nem ezt erősítik meg.

A kórház 14 órára ígért részletes és pontos jelentést, de a sajtótájékoztatót elhalasztották. Háromtagú orvoscsoport tanácskozik a kezeléséről, menedzsere vasárnap este tart sajtótájékoztatót.

A Skodát a hatóságok lefoglalták, vizsgálják, hogy kiderüljön, műszaki vagy emberi hiba okozta-e a balesetet.

Annyi bizonyos, hogy a tavalyi vb-8. állapota súlyos, biztosan kihagyja a szezon előtti teszteket, szinte biztosan nem állhat rajthoz márciusban, a Bahreinben kezdődő világbajnokságon. A csapat tájékoztatása szerint a legtapasztaltabb tesztpilóta, Bruno Senna helyettesítheti, de ha hosszabb ideig nem számíthatnak rá, a Renault igazolhat egy új versenyzőt, mert a Petrov-Senna-kettős nem elég rutinos. 

Kubica a 2007-es Kanadai Nagydíjon is nagyot bukott, akkor zúzódásokkal megúszta, csak egy futamot kellett kihagynia.

2003-ban bal karja sérült meg súlyosan közúti balesetben, utasként karambolozott, fémlapokat kellett végtagjába építeni.