Nem a kalocsais overall nyerte a szavazást

2011.10.21. 11:33

Szombat éjfélkor ért véget a Hugo Boss német divatcég és a McLaren közös Forma-1-es játéka: a közönségnek arról kellett szavaznia, hogy milyen overallt viseljen az idényzáró Brazil Nagydíjon a csapat két pilótája, Jenson Button és Lewis Hamilton. A szezon 15 időmérőjén hordott, rajongók tervezte kezeslábasok közül lehetett választani, akié a legtöbb voksot kapta, az nyert. A versenyen a magyar mintás győzött. Elméletileg.

A magyar pályázó kalocsai mintás kezeslábasa fölényesen vezette a szavazást, több mint százezernél járt, amikor péntek délután az addig nyilvános, a hivatalos honlapon látható állást elérhetetlenné tették. Majd vasárnap a játékot lebonyolító Boss honlapján megjelent, hamarosan közlik a győztest.

A hét közepéig semmi nem történt, ezért a kalocsais overallt tervező Kalmár István felhívta a céget.

"Kíváncsi voltam az eredményre, ezért hívtam a vállalat sportszponzorációval foglalkozó menedzserét, Patrick Brockhackert. Azt a választ kaptam, hogy felülvizsgálták a szavazást, és szabálytalanságra bukkantak, ezért érvénytelenítették az egészet, sorsot húztak, amit a német overall nyert meg. Kérdeztem, hogy milyen szabálytalanságról van szó, azt mondta, az a gond, hogy amikor számolták a szavazatokat, észrevették, hogy több overallnál is ugyanarról az IP-címről több szavazat érkezett. A játékban nem volt deklarálva, hogy ez szabálytalan lenne, erre azt válaszolta, jó, de ők ezt irreálisnak tartják, emiatt törölték az egészet. Ezzel nem tudtam mit kezdeni."

Ráadásul különösen furcsa, hogy épp a német kezeslábast sorsolták ki.

"Rákérdeztem, hogy lehet, hogy pont a német overall nyert, és van-e a sorsolásról valamilyen írásos lejegyzés. Megnyugtatott, hogy ők sem örülnek, hogy németként pont a németet húzták ki, de így alakult, a sorsolásról készített jegyzőkönyvet pedig elküldi majd nekem e-mailben."

Még mindig nem érkezett meg a mail, és a menedzser vigasztalni próbálta: "Nem tagadta, hogy látták, más országból is sokan szavaztak ugyanarról az IP-címről, és érdeklődtek már nála többen külföldről, hogy mi van a végeredménnyel. Megérti a frusztrációmat, de a jogi osztályukkal már múlt héten felvették a kapcsolatot, ami azt javasolta, a sorshúzás a legjobb, amit tenni lehet ebben az esetben".

Kalmár István nem nyugodott bele a vereségbe, megkereste a pontos versenyszabályzatot, amiben meg is találta a perdöntő mondatot: "minden játékos bármennyiszer szavazhat bármelyik overallra".

Button a kalocsais overallban, még a Hungaroringen

A szabály biztos tudatában újra telefonált Németországba.

"Szembesítettem a tényekkel, vagyis hogy az előírásokban semmi olyan nincs, hogy ne lehetne ugyanarról az IP-címről többször szavazni, sőt, konkrétan le van írva, hogy lehet. Azt felelte, igazából az volt a gond, hogy a program beállítása szerint ötperces időközönként lehetett kattintani, de a török, a koreai és a magyar overallra az időhatáron belül is érkeztek szavazatok. Közölte viszont, hogy ha esetleg lemondok a győzelemmel járó Brazil GP-utazásról, akkor talán el tudja intézni, hogy az én overallom nyerjen. Mivel lényegesebbnek tartottam, hogy a magyar vonatkozás megjelenjen a Sao Pauló-i futamon, mint hogy kivigyenek engem, elfogadtam az ajánlatot. Így legalább félig, és a fontosabb részben győztünk".

Brockhacker arról, hogy öt percen belül is jöttek szavazatok, bizonyítékot nem mutatott, majd másnap jött Kalmár következő köre a mendzserrel.

"Közölte velem, hogy a német overall nyert, már értesítették a győztest, kiutaztatják, és az ő overallját hordják Buttonék Brazíliában, ezen változtatni nem lehet. Ekkor árulta el, hogy a szavazataink száma a török overall tervezője miatt lett gyanús, amikor megelőztük őket, megkereste a Bosst, és felhívta a figyelmüket a megszaporodott szavazatainkra. Emiatt kezdtek el vizsgálódni, és állítják, hogy az ötperces határon belül is voksoltak a ruhámra. A menedzser a végén még hozzátette, hogy őszintén, ugye nem gondolja, hogy valóban ennyi szavazatot kapott az ön ruhája?"

Brockhacker azért egy szalmaszálat még meghagyott.

"Abban maradtunk, hogy elképzelhető, hogy ha a versenyen nem is, de a brazil hétvége pénteki vagy szombati napján az én overallomat is viselhetik Buttonék. Talán, mert semmi nem biztos, csak az, hogy a német nyert. Hivatalos eredmény egyébként valamikor a jövő héten lesz" - fejezte be a nem rövid történetet Kalmár István.

A Hugo Bosst Magyarországon képviselő Roland Divatház marketing menedzsere nagyon segítőkésznek bizonyult, kedden levélben kérte a német céget, hogy az eredeti eredményt vegye figyelembe, ami szerint a kalocsais overall és Kalmár győzött. Válasz Németországból egyelőre nem érkezett.

A jelenlegi állás szerint tehát hiába kapott a magyar overall minden egyes másiknál százezer szavazattal többet, sem az, sem alkotója nem lehet ott a Brazil GP-n. Eredményhirdetés leghamarabb hétfőn várható, addig talán még változhat a helyzet.

Cikkünk megjelenése után a német céghez közeli helyről megtudtuk, hogy a Bosstól állítják, végleges döntés még nincs. Sőt, a vállalat elismeri, hogy a magyar szavazás szabályos volt, de úgy gondolja, nem sportszerű. Egyszerűen túl soknak tartják a kalocsais overallra érkezett szavazatok számát. Az pedig biztos, hogy a törökök visszásságai miatt kételkednek.