Három csapat változtat nevet az F1-ben

2011.11.03. 19:48

A jövő évi Forma-1-es versenynaptárban is szerepel a bahreini és a dél-koreai futam, három csapat pedig más néven indul majd 2012-ben, ugyanakkor maradtak eldöntendő kérdések a sportág Világtanácsának csütörtöki, Genfben megtartott ülése után.

Frank Tamás, a Hungaroring Sport Zrt. alelnöke a testület tagjaként részt vett a tanácskozáson, amely után arról számolt be, hogy az időmérő edzés harmadik szakaszát érintő szabálymódosításokkal és a kipufogógáz újrahasznosításával kapcsolatban további egyeztetésekre lesz szükség.
"Elfogadtuk három csapat névváltoztatási kérelmét, így jövőre a Lotus-Renault Lotusként, a Team Lotus Caterhamként, míg a Virgin Marussiaként fog rajthoz állni - idézte a Hungaroring közleménye Frankot.
Az alelnök még elmondta: a kvalifikáció utolsó szakaszát érintő szabálymódosításhoz a Világtanács tagjai nem tartották elegendőnek azt, hogy a gumiszállító Pirelli az időmérő harmadik részébe jutó csapatoknak plusz egy garnitúra abroncsot ad, a jelenleg érvényben lévő szabályok ugyanis lehetőséget adnak arra, hogy egy pilóta egyetlen mért kört se teljesítsen ebben a periódusban. A változtatás lehetősége épp az idei szezonban tapasztalt gumispórolásos taktika miatt merült fel.
"A Nemzetközi Automobil Szövetség technikai bizottsága mindenképpen szeretné eltörölni a kipufogógázok újrahasznosítását, míg az élcsapatok ezzel nem értenek egyet - tette hozzá Frank. - Mivel ebben az esetben konszenzusra van szükség a szabálymódosításhoz, további megbeszélések várhatóak ez ügyben az Abu-Dzabi Nagydíj ideje alatt."
Az alelnök tájékoztatása szerint a pontozási szisztéma a következő idényben is ugyanaz lesz, mint az idén, elfogadták a 2012-es szezon versenyszabályait is.
"Felvetődött a tanácskozáson, hogy a versenyhétvégén hibázó pilóták büntetőpontokat kapjanak, hasonlatosan a hazai közúti közlekedésben használtakhoz, és bizonyos ponthatár elérése esetén szankcionálnánk ezt - mondta Frank. - Ugyancsak javaslat született arra, hogy a nézők minél jobb kiszolgálása érdekében még jobban különböztessük meg a csapattársakat egymástól, például nagyobb rajtszámokkal, az autóra szerelt kamerák eltérő festésével. Mindkét esetben természetesen további egyeztetések várhatóak."