Év előzése: Schumacher, Hamilton, Alonso?

2011.12.28. 18:34

Hivatalosan nem választják ki a Forma-1-ben az év előzését, de szavazni érdemes, kié is volt a legjobb. Tizet szedtünk össze az AS segítségével, és hozzácsaptunk még kettőt, ami nem maradhatott ki.

Lewis Hamilton így négy előzéssel pályázik, míg Michael Schumacher, Mark Webber és Fernando Alonso kettővel, Sebastian Vettel és Jenson Button eggyel-eggyel.

Hamiltonnak itt van két kínai előzése, amikor előbb Buttont, majd Vettelt előzte, utóbbit ráadásul az élért, aztán meg is nyerte a versenyt. Erős tőle a nürburgringi manőver, amikor Alonsótól szintén az első helyet vette el, és ez is győzelmet jelentett. Legjobb tőle mégis talán Webber koreai leelőzése, amikor visszatámadott az ausztrálnak, és kanyarokon keresztül egymás mellett mentek. Ez látható az első, különálló videón, ez a 11-es számú előzés, íme:

Michael Schumacher két akcióval van a listán, az egyiken Hamiltonnak szúrt be lehetetlen helyen, Monacóban a Loews-kanyarban, a másiknál Kanadában egyszerre hagyta ott Felipe Massát és Kamui Kobajasit.

Melyik a legjobb előzés?

Alonso Kínában épp Schumachert játszotta ki, majd a szezonzárón Buttont kívülről előzte, szintén olyan ponton, ahol szökőévente egyszer előznek.

Mark Webberé kétségtelenül az év leglátványosabb előzése, Spában, az F1 egyik leggyorsabb, és beszámolók alapján legnehezebb kombinációjában, az Eau Rouge-ban. Itt aztán tényleg sosincs előzés, ám az ausztrál elég bátor volt, és rácáfolt erre, amikor betette a Red Bullt Alonso Ferrarija mellé. Másik kísérleténél is Alonso volt az ellenfél, Szingapúrban kívülről próbálkozott, sikerrel.

Vettel sokat nem előzött idén, ami 15 pole pozícióval nem csoda, de például Monzában nem rajtolt elég jól, így rákényszerült, hogy lehagyja Alonsót. Sikerült neki, méghozzá a Curva Grandéban, kívülről, félig a füvön. Még Alonso is megjegyezte, tényleg nagy volt.

Button csak Kanadában 18 riválisát előzte meg, nem az utolsó akciója volt a legjobb, de kétségtelenül a legemlékezetesebb a szezon legizgalmasabb versenyén. Az utolsó körre befogta a végig vezető Vettelt, aki a nyomás alatt megtört, lecsúszott az ívről, így az angol simán elmehetett. Fél kör sem volt már hátra, Button győzött, négy óránál is hosszabb nagydíjat nyert meg pár kilométerre a céltól. Ez van az alábbi videón, a 12-es számú előzés: