Schumacher szuper, Raikkönen rendben

2012.03.24. 15:12

Nem meglepő a Malajziai GP rajtsorrendje, a McLaren-első sorra számítani lehetett a csapat pénteki jó szereplése és az előző futam miatt is. Sőt, nagyjából olyan rajtsorrend alakult ki, mint múlt héten Ausztráliában: az első tízben újra ott vannak a Mercedesek, annak közepén a Red Bullok, csak feljött Kimi Raikkönen is a Lotusszal és Fernando Alonso a Ferrarival egy héttel ezelőtti hibájuk után.

Különösen Michael Schumacher teljesítményét kell kiemelni, harmadikként indul. Legutóbb a 2006-os Japán GP-n került a top3-ba, 2010-es visszatérése óta először. Sőt, azóta első alkalommal járt az interjúszobában, mivel futamon negyedik a legjobb helyezése az utóbbi két évből.

"Michael szuper volt ma, csak egy kört mehetett az utolsó harmadban, mert a másodikban egy sárga zászló miatt elpocsékoltunk egy garnitúra gumit. 23 ezreddel van Jenson mögött, kevesebb, mint két tizedre Lewistól" - dicsérte Norbert Haug Mercedes-igazgató pilótáját.

Maga Schumacher is elégedett: "Több mint boldog vagyok a visszatérésemmel az első háromba. Jó volt öt év után megint sajtótájékoztatóra menni, de még fontosabb lenne, hogy holnap is itt legyek. Ma kihoztuk magunkból a maximumot, és vasárnap is ezen leszek".

Raikkönen is a legjobbját futotta visszatérése óta, igaz neki ez még csak a második versenye kétéves kihagyása után. Ötödik leggyorsabb volt, ám pénteki váltócseréje miatt csak tizedikként indulhat.

"Jól ment ma a kocsi, csak sajnos kétszer hibáztam a leggyorsabb körömben is, ha azok nincsenek, a pole-ra mehettem volna. Két tizedembe került a dolog, de előfordul. Az autó pont olyan volt, amilyennek lennie kell, jól éreztem magam benne. Kár a büntetésünkért, megpróbálunk feljönni" - nyilatkozta Raikkönen, aki egy hete tíz helyet jött fel, a hetedikig.

Bizakodik Fernando Alonso is, aki a gyengélkedő Ferrarit is behozta a tízbe, nyolcadikként kezdhet: "Jó időmérő volt, mindent kihoztunk az autóból. Az utolsó harmadban gond volt a KERS-szel, de nem hinném, hogy sokat veszítettem emiatt. A rajt és az első kanyar igen komplikált lesz, ám a kocsi kicsit jobb, mint Ausztráliában volt. A fejlődés azt bizonyítja, hogy a jó irányba haladunk. Mindenképp pontokat kell szereznünk, hogy a bajnokságban maradjunk."

A top10 egyetlen meglepetése talán Sebastian Vettel gyengélkedése. A világbajnok kemény gumin kvalifikálta magát, de mint kiderült, nem azért, hogy ezzel kezdhesse a futamot, és később kelljen kereket cserélnie, hanem mert ezt érezte jobbnak. (Miközben mindenki más a lágyabb közepes keveréket.)

"Nem éreztem a közepes gumit, ezért az utolsó körre a keményet rakattam fel, amivel előreléptünk. De még így sem volt az igazi, szenvedtem a gép egyensúlyával, úgyhogy nem tudtam belőle mindent kihozni. A futamon valamivel jobbak lehetünk, de az látszik, hogy nem a miénk a legkönnyebben vezethető autó" - árulta el a német, aki Melbourne-ben a hatodik helyről jött fel másodiknak, most pedig az ötödikről kell kapaszkodnia.

Az élen a McLareneket szinte utolérhetetlennek tartja, ahogy a mezőny többi tagja is. Az angoloknál minden rendben, bár Button szerint a futam kiszámíthatatlan lesz.