Ferrari: Alonso az ellenfelek hibáiból él

2012.09.25. 14:31

Huszonkilenc ponttal, biztosan vezeti a világbajnokságot Fernando Alonso hat futammal a vége előtt, abszolút favoritja a vb-nek, csakhogy az utóbbi négy versenyből egyet sem nyert meg. Legjobb eredménye két harmadik hely, Monzából és Szingapúrból. Vb-előnye a nem túl jó eredményei ellenére szinte alig csökkent, az ok: az ellenfelek többet hibáznak, mint ő.

Belgiumban Lewis Hamilton, Monzában Jenson Button és Sebastian Vettel esett ki. Sőt Hamilton, amikor épp konkrét riválisává lépett volna elő, az élről állt ki váltógondok miatt Szingapúrban. Olaszországban Buttont benzinpumpa-, Vettelt generátorhiba sújtotta. Közben Alonso egyszer esett ki, a spái rajtbalesetben, amikor Romain Grosjean Hamiltont is elintézte.

Stefano Domenicali Ferrari-csapatfőnök is látja, eddig szerencsésen alakultak a spanyol számára a körülmények, és tudja, javulniuk kell, főleg mert Vettel közelít, és a McLaren is gyors. Szingapúrt megnyerte a német, ám valószínűleg azért, mert Hamilton nem érhetett célba.

„Létfontosságú, hogy Fernandónak jobb kocsit adjunk. Biztosítanunk kell számára, hogy újra futamot tudjon nyerni, vagy különben igen nehéz lesz megszerezni a vb-címet. Ha nem nyer újra, akkor a többiek hibáiból kell élnünk, ami tarthatatlan. Újabb futamgyőzelem nélkül is meglehet talán a vb, mert az F1-ben semmi sem kizárt, de győznünk kellene azért" - mondta a Gazzettának Domenicali.

A Ferrarinak is voltak autógondjai, ám futamon nem, csak időmérőn: Alonso Monzában - ahol valószínűleg a leggyorsabb volt - azért kvalifikált csak tizediknek, mert az utolsó harmadban meghibásodott a kocsija.

„A megbízhatóság alapvető, Monzában gondjaink voltak, és Szingapúrban is lehettek volna, szóval ez is egy prioritás. Ha lerobbansz, főleg a szezonnak ebben a szakaszában, az nagy büntetés. Nem szabad elfelejteni, hogy mostantól a motorkérdés is előjön, már mindenki fogytán van az új motornak. Ez is nagyon fontos kérdés" - összegezte a területeket Domenicali, de azt nem árulta el, Szingapúrban milyen problémájuk akadhatott volna. Látszólag semmi nem volt.

Alonso és Hamilton is 3-3 GP-győzelemnél tart idén, Vettel, Webber és Button kettőnél. 3 sikerrel legutóbb 25 éve, 1987-ben lehetett vb-t nyerni, akkor Nelson Piquet-nek sikerült. Azóta négy volt a legkevesebb, amivel be lehetett húzni, Alain Prost 1989-ben csinálta meg ennyivel.