Elég a szavakból

2012.11.07. 09:02

Abu-Dzabiban sem sikerült jelentősen javítani a Ferrarin a mérnököknek, bár új alkatrészekkel érkeztek, Fernando Alonso ismét csak hetediknek kvalifikált. A spanyol szerencsés volt Sebastian Vettel kizárásával, egy helyet előrelépett a rajtrácson, majd a futamon újra erőn felül vitte végig a kocsit. Már a rajtnál, illetve kanyarokkal utána hozott két helyet, később megelőzte Maldonadót, így a futam kétharmadánál másodikként találta magát. A győztes Kimi Raikkönen ellen valójában esélytelen volt, még ha a hajrában rá is ment egymásodpercre. A szerencse is támogatta: Hamilton McLarenje lerobbant, Webber úgy ment a Red Bull-lal, mintha HRT lenne, magát ejtette ki a versenyből. Vettel a depóból rajtolt, az is bravúr, hogy felért harmadiknak, Alonso mögé.

"A második volt a maximum, de vasárnap megint jobban ment. Küzdeni fogunk a végsőkig" - fogadkozott Alonso. Ami biztos, hogy rajta nem fog múlni, látja ezt Luca Di Montezemolo Ferrari-elnök is, aki újra szétdicsérte őt - viszont idén először komolyan odaszólt az istállónak.

"Ez volt Fernando tizenvalahanyadik év versenye, amikor újra 120 százalékot nyújtott, és egészen a legvégéig harcolt a győzelemért. De egyértelmű, hogy tőlünk több kell a következő versenyeken, ezt kértem Domenicalitól és az embereitől. Nehéz kiigazodni ezen a hétvégén. Tudni akarom, miért csak részben váltak be az új alkatrészeink. Az autó teljesítményét nem növelték eléggé, Alonso így esélytelen volt a rajtrács első helyeire, miközben a mérnökeink előrelépésre számítottak" - nyilatkozta az elnök a Gazzetta dello Sportnak.

Domenicali csapatfőnök pénteken még úgy nyilatkozott, beválni látszanak az újítások, ám szombaton már csendben maradt. Előtte a hibás szélcsatornára fogta a stagnálást, ami Alonso szerint legalább július óta tart.

Montezemolo most leginkább Domenicalinak üzent: "10 döntő fontosságú nap áll előttünk, mindent meg kell tennünk, hogy Texasba győzelemre képes autóval érkezzünk. Elég a szavakból, ez kell, hogy legyen a célunk".

Hétvégén nem lesz futam, utána jön az Amerikai GP, majd a brazil, két verseny maradt, és az említett 10 nap, de inkább csak egy hét, hogy kitaláljanak valamit az olaszok.

Az idő szorít, ám a nagyfőnök még bízik az istállójában. "Mindezek ellenére optimista vagyok, mert minden megtörténhet, és csak tőlünk függ a sorsunk. Az utóbbi 15 évben egészen a végéig harcban voltunk a vb-címért, és nehezebb helyzeteket is visszafordítottunk. Csupán rajtunk múlik, hogy megmozgatunk-e minden követ. Meggyőződésem, hogy minden nő és férfi, aki a Ferrarinak dolgozik, ugyanazt a 120 százalékot fogja nyújtani, amit Fernando folyamatosan" - lelkesített.

Az eddigi közepes autó ellenére is könnyedén világbajnok lehet Alonso, mert csak 10 ponttal ven lemaradva a pontversenyben. Ehhez viszont valamit mutatnia kell az austini időmérőn, mert győzni akkor van esély, ha valaki elölről indul.

A lotusos Kimi Raikkönen is egész évben ezt szajkózta, Abu-Dzabiban negyedikként kezdhetett, az első kanyarban már második volt, nyert is. Hasonlóban reménykedhetnek Domenicaliék.

Alonso egy hete Indiában, majd szombaton is - burkoltan ugyan -, de kritizálta a Ferrarit. Állítólag majdnem kiborult, ám eddig meg tudták menteni a helyzetet a csapatvezetők. Pontosabban igazából ő mentett, azzal, hogy a gyengébb kocsival is dobogóra ért fel a három utóbbi futamon.