A Red Bull még egy utolsót rúg a Ferrariba

2012.11.28. 13:48

Burkolt ütésváltással zárult a világbajnokság vasárnap a győztes Sebastian Vettel és a második Fernando Alonso között, és a Ferrari gesztusa, miszerint számára saját pilótája, a spanyol a bajnok sem tett jót a rivális istállók viszonyának.

Két nappal a befejezés után a Red Bull vágott vissza a Ferrarinak, amikor Chris Horner csapatfőnök hosszasan hálálkodott Michael Schumachernek, amiért nem állt Vettel útjába a verseny hajrájában, kiemelve, hogy ez tette bajnokká a fiatal németet, illetve, hogy a Ferrari - aminek nevét ki sem ejtette - biztosan nem nézte ezt jó szemmel.

"Michael nagyon nagyvonalúan átadta neki a 6. pozíciót, és ez elég volt, hogy bebiztosítsa zsinórban harmadik világbajnokságát. Biztos vagyok benne, hogy Michael volt munkaadója nem igazán örült ennek, de szerintem nagyon nagylelkű húzás volt kiállnia honfitársának útjából" - hálálkodott Horner a volt Ferrari-pilótának.

Schumacher manővere valójában szinte szót sem érdemelt volna, Vettel a hetedik helyen érkezett, gyorsabb volt, a mercedeses egyszerűen nem állt neki keménykedni, ahogy szokott. Sima előzésnek tűnt, még csak nem is elengedésnek.

 
Stefano Domenicali Ferrari-csapatfőnök és Chris Horner egy hétvégi sajtótájékoztatón

Horner ennek ellenére az egekig magasztalta a visszavonuló exbajnokot, mintha az a manőver kellett volna Vettel vb-jéhez, miközben hetedikkel is behúzta volna.

"Michael kemény versenyzőként ismert, szerintem ez egy gesztus volt Sebastian felé, mintha átadta volna neki a stafétát. Arra számítottam, nagyon keményen meg kell majd küzdenie vele, gondolkoztunk, szólunk Sebnek, hogy nincs szüksége arra a pozícióra, amíg úgy nem alakul a sorrend, nem kell csatába keverednie Michaellel. Michael nyilvánvalóan úgy érezhette, hogy ezt kell tennie, és úriemberként állt félre az utolsó futamán."

Schumacher annyit mondott, amennyit az egész érdemelt: "Sokkal gyorsabb volt, lehúzódtam, és elengedtem, bármilyen bonyodalom értelmetlen lett volna. Büszke vagyok rá, jóbarátom".

A 43 évesen kivonuló klasszis már a rajt előtt egyértelműen kimondta, Vettelnek drukkol, így megmozdulása várható volt.