Newey: Vettelnek már nincs gyenge pontja

2013.10.29. 08:42

Sebastian Vettel sikereiben óriási része van Adrian Neweynak, a Red Bull Racing technikai igazgatójának, aki ötödik éve tervez neki futamgyőztes autót, a német pedig negyedik éve nyeri meg azzal a világbajnokságot. Sokan úgy gondolják, Vettel az autója miatt nyer, de Newey ezt cáfolja, szerinte mára a tökéletes szint közelébe fejlődött fel pilótája.

"A stílusa a nagyon tehetséges, de nyersből a hihetetlenül komplettbe alakult át. 2009-ben és 2010-ben jogosan kritizálták, voltak téves manőverei, amikor rosszul mérte fel a helyzetet, és balesetet okozott. Amiatt is bírálhatták, hogy nem tudott rendesen előzni, többen úgy érezték, csak a pole pozícióból tud nyerni, ha az első kanyartól uralja a versenyt. Azt hiszem, az effajta kritikák ma már nem állják meg a helyüket. Nincs már rés a pajzsán" - nyilatkozta Newey az Autosportnak.

Vettel az utóbbi öt szezonban 35 futamon győzött a Red Bull-lal, előtte egyszer nyert a Toro Rossóval, ám az akkoriban ugyanaz a kasztni volt, mint az azévi Red Bull, vagyis azt is Newey tervezte.

"Rengetegen kérnek rá, hogy hasonlítsam össze a versenyzőket, akikkel volt szerencsém dolgozni, ami persze teljesen sportszerűtlen lenne. Ami közös bennük, hogy egyszerre tudnak gondolkozni és vezetni, illetve elképesztően képesek visszaadni, mit éreznek az autóban. Vagyis ez azt jelenti, hogy előre terveznek, mérlegelik, hogy mi lesz a következő lépésük a futamon. Aztán kiszállnak a kocsiból, és kielemzik, mi történt a versenyen. Sebastiannál folyton ezt látom. Az a benyomásom, hogy mindig egy kicsit képzettebben ül bele az autóba annál, mint ahogy legutóbb kiszállt belőle" - dicsért Newey.

Az 54 éves tervezőzseni olyan bajnokokkal dolgozott együtt az utóbbi 20 évben, mint Alain Prost, Nigel Mansell, Ayrton Senna, Mika Hakkinen, Damon Hill, Kimi Raikkönen, Jacques Villenuve. Közülük csak Senna nem nyert Newey-kocsival, tragikus halála miatt.