6-ból 1 ember eshet ki a Forma-1-ből

2013.11.26. 13:02

Múlt hét vége felé úgy tűnt, Sergio Perez és Paul Di Resta is kimarad a Forma-1-ből jövőre, pár nappal később, a szezonzáró Brazil GP után már nem annyira egyértelmű a helyzet, sőt, inkább az látszik, hogy a mexikói megmenti karrierjét, és marad.

A mclarenes, akit az istálló nem tart meg jövőre, szponzorpénzének köszönhetően a Force Indiához kerülhet, épp Di Resta helyére. Az Autosport szerint csapattársa Nico Hülkenberg lesz, aki a Saubertől érkezik, így Adrian Sutilnek sem marad hely - elméletileg, ugyanis cserélhet Hülkenberggel, és a Sauberhez mehet.

Kulcskérdés, hogy a legutóbbi információk szerint a Sauber csak tartalékpilótának akarja alkalmazni a 18 éves Szergej Szirotkint, aki bevásárolta magát a csapathoz. Ezzel megmenekülhet Esteban Gutierrez, és megtarthatja a helyét Sutil oldalán.

A Lotusnál van még értékes hely, Romain Grosjean mellett egy szabad poszt, ami szinte biztosan egy másik pénzeszsáké, Pastor Maldonadóé lesz. A Lotus Brazíliában úgy dönthetett, nem vár tovább a kétes múltú tulaj kezében lévő befektetői cégre, a Quantum Motorsportra, hanem a venezuelai pilótán - illetve a dél-amerikai ország állami olajvállalatán - keresztül szerez pénzt.

Így tehát majdnem minden jelenlegi versenyzőnek jut hely, kivéve Paul Di Restát, ami végülis nem véletlen: a skót sem eredményeket, sem szponzort nem tud felmutatni maga mellett. Valószínűleg az Indycarban folytatja.

Természetesen biztos minden csak akkor lesz, ha aláírták a szerződéseket, és az még nem történt meg, állítólag csak Hülkenbergnek van megállapodása a Force Indiával. Maldonado a héten aláírhat a Lotushoz, és ha megteszi, jöhet a többiek megegyezése is.

Ja, hogy el ne felejtsük, a már elkelt topcsapatokon kívül van még a két mini, a Caterham és a Marussia, ahol utóbbinál csak Jules Bianchi helye fix, a másik három posztra új emberek érkezhetnek.