Már idén bemutatkoznak az új F1-pilóták?

2013.12.10. 03:00

Több - és egy meghökkentő - 2014-es szabályváltozással együtt arról is határozott hétfő este a FIA, hogy még idén tesztelhetnek 3 napot a gumiszállító Pirellinek az istállók, méghozzá a 2013-as autóikkal.

December 17 és 19 között, azaz jövő keddtől csütörtökig a Red Bull, a Mercedes, a Ferrari, a McLaren, a Force India és a Toro Rosso Bahreinben gyakorol a Pirelli tervezett gumijaival. Az olasz cég az összes csapatot meghívta, de a Lotus, a Sauber, a Williams, a Marussia és a Caterham nem jelentkezett - valószínűleg nincs pénzük odautazni vagy nem látják értelmét a lehetőségnek, mert a 2014-es kocsik teljesen eltérőek lesznek az ezéviektől.

A Pirelli azt akarja elkerülni, hogy a következő idényben megsimétlődjön a tavasszal tapasztalt gumikáosz, amikor az istállók képtelenek voltak használni a gumikat, és a különböző trükközéseik sorozatos defektekhez, illetve felületleválásokhoz vezettek.

Érdekes kérdést vet fel a korai tesztlehetőség, ugyanis ez esélyt ad arra, hogy néhány csapat kipróbálja 2014-re szerződtetett, új pilótáját. Annak semmi akadálya, hogy a Red Bull autóba ültesse a testvércsapat Toro Rossótól igazolt Daniel Ricciardót, mint ahogy annak sincs, hogy a Toro Rosso berakja a Ricciardót váltól újonc Daanyil Kvjatot. A McLarennek szintén nem probléma eddigi tartalékját, Kevin Magnussent próbára tenni a távozó Sergio Perez helyén.

A Force India a Saubertől érkező Nico Hülkenberget vetheti be, ha a svájci istálló hozzájárul, amire nagy esély van, ugyanis a Sauber ugye ott sem lesz, másrészt rengeteg pénzzel tartozik Hülkenbergnek, így nincs túl jó alkupozícióban.

A Ferrarinak minden bizonnyal nehezebb dolga lenne a Lotusszal, hogy engedje el Kimi Raikkönent a december 31-ig tartó szerződése lejárta előtt, ám a finn korai visszatérésére semmi esély, mert januárig hátműtétjéből lábadozik.

Az első 2014-es teszt január végén lesz Jerezben, ott küldhetik pályára először a vadonatúj, turbómotoros kocsikat, már a - várhatóan - végleges 2014-es Pirelliken. Utána mindössze két teszt marad a március 15-i éles start előtt.