Ha Schumacher közel van a halálhoz, a műtéti technikám megmentheti az életét

2014.01.02. 18:13

Magyar szál is van már Michael Schumacher balesetének ügyében. A Blikk azt írta, hogy dr. Csókay András nyolc francia professzornak írt levelet, és felajánlotta nekik szakmai segítségét.

A frisss.hu-nak a baleseti idegsebész elmondta, megkereste a grenoble-i egyetemi klinikát, és figyelmükbe ajánlotta kutatási eredményeit. A főorvos a kilencvenes évek végén kifejlesztett egy műtéti eljárást, az éralagút-technikát, aminél az agyduzzadással járó sérüléseknél a koponyatető eltávolítása után az ereket alagúttal védik az elzáródástól.

„Az operáló orvost nem sikerült elérnem, egy másik fogadta az e-mailem. Nyolc neves francia idegsebésznek küldtem még levelet, ebből kettő vissza is válaszolt. A tudományos alapkonfliktus az, hogy a halálközeli állapotban az agynyomás fokozódását lehet gyógyítani konzervatív módszerrel, és lehet gyógyítani nagyméretű koponyatető-elvétellel. Ezzel kapcsolatban volt egy újításom, ami hatásosabbá teszi a koponyatető eltávolítását. Azt az információt akartam eljuttatni a francia kollégáknak, hogy amennyiben olyan kritikus már a nyomás, hogy tartani kell a halál bekövetkezésétől, akkor végezzék el ezt a műtétet.”

Schumacher vasárnap délelőtt szenvedett síbalesetet a francia Alpokban, egy nagyobb kőnek ütközött, ami valósággal katapultálta. A hétszeres világbajnok F1-pilóta a levegőbe repült, majd fejjel egy sziklának vágódott, a bukósisakja darabokra tört. Állapota kritikus, de stabil.

Dr. Csókay András

A Műszaki Egyetem építőmérnöki karán szerzett diplomát 1980-ban, ezután három évig dolgozott mérnökként. Pályát módosított, beiratkozott a Semmelweis Orvostudományi Egyetemre, orvosi diplomáját 1989-ben szerezte meg. Rezidensként az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézetben dolgozott, szakorvosi tevékenységét az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetben kezdte. Itt dolgozott 2003-ig, majd a szombathelyi Markusovszky Kórház, aztán a fővárosi Szent János Kórház idegsebészeti osztályának vezetője lett. 2010 eleje óta Miskolcon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház idegsebészeti osztályának osztályvezető főorvosa. 2005-ben a Prima Primissima közönségdíját kapta, 2011 március 14-én a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést vehette át. A díjjal a népegészségügy terén kifejtett munkáját, új műtéti megoldásait jutalmazták. Az idegsebész szakterületén egyedülálló módszerek felfedezője, ötgyermekes családapa, mélyen hívő ember.
forrás: ismertseg.hu