Vettel görcsölhet megint

2014.05.21. 13:57

Ötrajthelyes büntetéssel kezdte a Spanyol Nagydíjat Sebastian Vettel, mert váltója tönkrement az időmérő végén. A versenyen simán feljött a 15. startpozícióból is negyediknek, az új kasztni megtette hatását, és a Renault motor is sokat javult a szezonkezdethez képest. Vettel is úgy nyilatkozott, hogy kezd sínre kerülni elátkozott szezonja, ám most Rob White, a Renault motorfőnöke arról beszél, hogy több autójuk is hamarosan gondban lehet az elhasznált motoralkatrészek miatt.

Idén mindenből csak öt darabot lehet felhasználni az idény alatt, mindössze öt futam ment le a 19-ből, a német és a caterhames Kamui Kobajasi már négyet elhasznált  - az Autosport szerint - a motort irányító elektronikus rendszerből.

Vagyis egyetlen új áll rendelkezésre, és ha azt is cserélni kell, jöhet a 10 helyes rajtvisszasorolás. Monacóban, majd utána Kanadában valószínűleg még nem lesz baj, de az eddigi megbízhatsági statisztikát nézve Silverstone-ban, Németországban vagy a Hungaroringen jöhet a tiltott csere - és még akkor is csak a szezon felénél leszünk.

"A szezon negyedénél több motort vetettünk be, mint amennyit terveztünk, ezt el kell ismernünk. Előfordulhat, hogy később ez büntetést jelent majd néhány pilótánknak. De legtöbbjüknél még menthető a helyzet" - idézte az Autosport Rob White-ot.

A menthető helyzet azt jelenti, hogy már kiselejtezett alkatrészek felújíthatóak, megjavíthatóak, és visszaszerelhetőek - csakhogy ezek nem olyan fejlett rendszerek, mint a legutóbb gyártottak.

"Nem minden cserélt rész működésképtelen, van még bennük potenciális teljesítmény és élet, megpróbáljuk életre kelteni őket" - reménykedett visszafogottan White.

A Renault, így csapatai, a Red Bull Racing, a Toro Rosso, Caterham, de főleg a Lotus pocsékul kezdték a szezont a francia beszállító lemaradása miatt. Turbómotorjuk elmarad a Mercedesé mögött, de mérnökeik épp Barcelona után nyilatkozták, hogy mintegy 90%-ban már utolérték magukat. A Spanyol GP-n Vettel előtt csapattársa, Daniel Ricciardo harmadik lett, csak a gyári Mercedesek verték őket, igaz, azok nagyon. A hétvégén, Monacóban a motorerő a megszokottnál kevésbé számít, így Vettelék reménykednek, hogy közelebb kerülhetnek az öt futamból ötöt nyerő Mercikhez.