Loptunk pár pontot, hátha lophatunk még

2014.08.25. 11:41

Sorozatban másodszor győzött a Forma-1-ben Daniel Ricciardo vasárnap, amikor a Hungaroring után Spában is első lett, és 35 pontra, azaz valamivel több, mint egy versennyire megközelítette a világbajnokságban a második Lewis Hamiltont.

A Mercedesek koccanását használta ki egy olyan helyen, ahol a Red Bull-Renault-t a jóval gyengébb turbómotorja miatt ő és csapata is teljesen esélytelennek tartotta a győzelemre. "Attól tartunk, Szingapúrig (szeptember végéig) nem győzhetünk" - nyilatkozta még a nyári szünetben, ám máris rácáfolt erre.

"Nagyon szép, hogy el tudtunk lopni pár pontot egy olyan helyen, amin nem is számíthattunk rá. Egy kicsit még mosolygok, aztán visszatérek a földre, de jó előérzetem van, ha már itt is meg tudtuk szerezni a maximális pontot. Reményt ad olyan pályák előtt, mint Szuzuka és Szingapúr, ahol van keresnivalónk" - értékelte a hétvégéjét Ricciardo.

A vb-t vezető Rosberg 64 ponttal van előtte, ami két és fél versenynél is több, de az idei, duplapontos szabály miatt, vagyis hogy a szezonzárón, Abu-Dzabiban kétszer annyi pontot lehet szerezni, mint mindenhol máshol, azaz 50-et, sok minden megtörténhet.

Addig viszont ott van még hét verseny, az első épp Monza, a leggyorsabb F1-pálya, ami elméletileg a legeslegjobban fekszik a Mercedesnek. Így volt ez persze Spával is, de a Red Bull egész ütőképes autót rakott össze az egyenesekre kihegyezve, így fordulhatott elő, hogy a Mercik sem Ricciardót, sem Vettelt nem tudták lehagyni az egyenesek végén. Hamilton és Rosberg a kanyarokra is koncentrált, így nagyobb leszorítóerőre állította be a gépet, és azokban is gyors volt: ez mutatja, milyen jó az idei Red Bull, hogy Ricciardóék kevés leszorítóerővel sem maradtak le ott nagyon tőlük.

"Monza kemény lesz, de a gép, amit Spába hoztunk is igen versenyképes volt, szóval ha innen át tudjuk menteni oda, nem lennénk rosszak. Ha 50 ponton belül mennék Abu-Dzabiba, akkor van esély. Ami a legfontosabb, hogy azokon a pályákon hozzuk az eredményt, ami jó nekünk, Szuzuka, Szingapúr, és ha az megy, akkor sokkal később ér véget a vb" - foglalta össze tervét Ricciardo.