Fogynak a kocsik, változhat az F1-időmérő

2014.10.27. 11:15

22 helyett 18 autó lesz a pályán a hétvégi Amerikai GP-n, mivel a Marussia és a Caterham nem utazik el anyagi gondok miatt. Ez az jelenti, hogy az időmérő első szakaszában két autó eshetne ki a jelenlegi menetrend szerint, ám mivel Sebastian Vettel Red Bulljában motort kell majd cserélni, ő nem is indul el az időmérőn, a depóból rajtolást választja, így a szám egyre csökken.

A szabályokban benne van, hogy 18-as létszámnál négy-négy autó búcsúzhatna az első és a második harmadban, így kialakítva a sziklaszilárd 10 kocsit az utolsó harmadra, és elképzelhető, hogy alkalmazni is fogják ezt a lehetőséget Texasban.

Az előírás úgy szól, hogyha egész évben van 18 kocsi, akkor mehet a 4-4 kieső, de úgy tudni, ha Austinban meglesz a teljes nevezési lista a két kiscsapat nélkül, az FIA a nagydíjhétvége kezdetén is változtathat.

Az eddigi 22 kocsinál 6-6 esett ki.

A Caterham és a Marussia nagy bajban van, előbbi után hétfőn az utóbbi is csődbiztos irányítása alá került, vagyis az összeomlás szélén vannak. Ha nem veszi át őket új tulajdonos, megszűnnek, és jöhet a háromautós rendszer vagy maradhat a 18-as létszám. A Marussiára a Guardian szerint van vevő, két indiai befektető, és a tárgyalások jól mennek, közel vannak a megállapodáshoz. A kiscsapatnak 30 millió fontos tartozása van, ezt kifizetnék a beruházók.

Pilótájuk, Jules Bianchi közben még mindig élet-halál között fekszik egy japán kórházban, állapotáról több hete nincs hír, vagyis valószínűleg változatlan, kritikus, de stabil, és kómában van.