Kizárták a Red Bullokat az időmérőről

2014.11.22. 16:52

Nem felelt meg az ellenőrzéseken egyik Red Bull első szárnya sem az abu-dzabi időmérőn, túlzottan hajlott terhelés alatt, ezért Jo Bauer FIA-ellenőr feljelentette őket a nagydíj felügyelőinél - írja Adam Cooper F1-újságíró a Twitteren.

Sebastian Vettel és Daniel Ricciardo gépe is szabálytalannak bizonyult, hamarosan kiderül, hogy döntenek az ügyben, ám a büntetés elkerülhetetlennek látszik, kizárhatják mindkét kocsit az időmérőről.

A szabálykönyv szerint a szabálytalan szárnyak miatt a mezőny végéről kellene indulniuk, ám mivel az FIA hivatalos indoklása szerint úgy találták, hogy a Red Bull szándékosan olyan szárnyat tervezett, ami túlhajlott a terhelés alatt, ezért akár a boxba is visszaküldhetik őket a rajtra, de komolyabb büntetést is megállapíthatnak, ha bebizonyosodik a szándékos csalás ténye. Amennyiben nem sikerül megtárgyalniuk minden részletet a rajtik Adrian Neweyékkal, az is elképzelhető, hogy engedik őket elrajtolni, ám ekkor már a futam végeredményét érintené a büntetés.

Ricciardo ötödiknek, Vettel hatodiknak kvalifikált, ha hátrasorolják őket, Dannyil Kvjat és Jenson Button kerülhet majd a harmadik sorba.

Frissítés: Az FIA viszonylag gyorsan meg is hozta az ítéletét, miszerint mindkét Red Bullt a mezőny végére sorolták, megúszták tehát a boxutcás rajtot és a komolyabb büntetéseket.

A Red Bull elfogadta a döntést, ugyanakkor hivatalos közleményükben jelezték, csalódottak, hogy egy egyedi, szúrópróbaszerű vizsgáloton buktak el, miközben a többi csapat is hasonló módon értelmezi a szabályokat, mint ők.

Elképzelhető, hogy a komoly pozícióvesztés miatt a Red Bull mindkét autó beállításán változtatni fog, de így csak a boxból indulhatnának majd.

Frissítés 2.: Így is tett az RBR, a szabálytalan elemek cseréje miatt csak a boxból indulhatnak majd, hiszen az már módosításnak minősül. A két Red Bull tehát majd csak akkor indulhat el, ha mindenki rendben elhagyta a célegyenest.