Ami vonzó maradt még a McLaren-Hondában

2015.09.10. 07:38

Megtartaná a McLaren-Honda a következő szezonra is Jenson Buttont, árulta el Monzában Eric Boullier csapatigazgató. Az angolt tavaly majdnem kirúgták, aztán mégis mellette döntöttek, és szerződésében opciójuk van a szolgálataira a következő szezonra is. Azon munkálkodnak, hogy maradjon, ám amíg tavaly Button kapart a helyért, most már a McLaren fog az angolért.

A McLaren-Hondában ugyanis semmi vonzó nincs a pilótáin, Fernando Alonsón és Jenson Buttonon kívül. Végül is miattuk tudjuk még, hogy ez egy nagy csapat.

"Két világbajnokunk van, a célunk hogy megtartsuk őket" - mondta Boullier, aki nem tagadta, az idei totális sikertelenség kezdi megingatni az anyagi helyzetüket is.

Ron Dennis csapata egyre nehezebben vonz be új szponzorokat, és ha nem jönnek új mecénások, hamarosan megérzik majd.

"Ha nem találunk, és szervezünk be új szponzorokat, abból nyilván kárunk származik. Egyre nehezebb lesz támogatót találni, ha továbbra sem mutatunk fejlődést, és kerülünk a pontszerző helyekre mielőbb."

A probléma, hogy a Honda-motor teljes kudarc, a Honda-projekt egyelőre csőd. 17 pontot sikerült összekaparniuk 12 futamot, Alonso hungaroringi ötödik helye magasan a kiemelkedő eredményük.

Kilencedik helyen állnak a csapatok között a bajnokságban, tavaly ötödikek voltak, ha így marad, az 18 milió euró kiesés, és a BBC szerint egyik legbiztosabb szponzoruk, a Diageo italkonszern is kihátrálni készül mögülük.

Button jövőre 36 éves lesz, az idei élete legeredménytelenebb szezonja, mióta 2000-ben a Forma-1-be került, ha a legjobb helyezését nézzük: még 2001-ben, a Benettonnál, majd 2008-ban, a gyári Hondánál is akadt egy 5., illetve 6. helye, míg idén a monacói 8. a legjobb.

Button 10 millió eurót keres, kevesebbet, mint tavaly, mert belement az ötmilliós csökkentésbe. Csakhogy ha élnek az opciójával, az automatikusan 5 milliós emelést jelent neki. A McLarennek ezt be kell vállalnia, vagy Buttonnak kell jófejnek lennie, és lemondani róla. Természetesen 2016-ra is szép összeget kaphat, de nem biztos, hogy csak azért, hogy az F1-ben versenyezzen, bevállal még egy év szenvedést.

Mert arra, hogy a Honda jobb lesz, garancia nincs. Button a szezon feléig hangoztatta a csapatpíárt, hogy a szezon végére dobogós hely a cél, de a nyári szünetről visszatérve ő volt az első, aki kimondta, ebből bizony idén már nagy eséllyel nem lesz semmi, vissza kell venni a céljaikból.

Időmérőn még mindig az a siker, ha nem esnek ki az első harmadban a Marussiákkal együtt, az engedélyezett öt motor helyett már a kilencediket gyűrik fejenként Alonsóval együtt, és még hét futam hátra van.

Button azt mondta két napja, hogy a következő pár hétben tudni szeretné, mi lesz a sorsa 2016-ban. Tavaly csak december közepén véglegesítették, a végletekig kiváratták, most nem akar hasonlóan kiszolgáltatott helyzetbe kerülni.

Amennyiben nem ő, Stoffel Vandoorne, vagy Kevin Magnussen lehet Alonso csapattársa. A fiatal belga kilométerekkel nyeri idén a GP2-t, Magnussen viszont egyszer már bukott, épp Button ellen, amikor McLaren-pilóta volt, de idény végén az öreget tartották meg helyette.

Mondani sem kell, hogy a szponzorok számára mekkora vonzerőt jelentenek, szemben Buttonnal.