Nagy bajban van Maldonado

2016.01.14. 10:17

Venezuelában tárgyalnak a Renault vezetői egyik pilótájuk, Pastor Maldonado jövőjéről, értesült az Autosport. A versenyző helye abszolút biztosnak tűnt az istállónál, amikor elődjét, a Lotust megvette a francia gyár, ám a Renault-elnök Carlos Ghoshn nem akarta megerősíteni, hogy ő és a brit Jolyon Palmer vezet náluk jövőre.

Maldonado posztja ugyanis bizonytalanná vált, mert

  • decemberben elveszítette a választásokat az eddigi venezuelai elnök, Nicolas Maduro
  • folyamatosan zuhan az olaj ára, már minimálrekordokat döntöget

A 30 éves pilótát ugyanis leginkább azért akarják megtartani, mert személyes szponzora, a venezuelai olajkonszern, a PDVSA mintegy évi 45 millió euróval támogatta a Lotust tavaly, illetve előtte korábbi istállóját, a Williamset is, és a szerződése szerint ez a pénz idén a Renault-t illetné.

Csakhogy Maduro hiányában egyáltalán nem biztos, hogy Maldonadót továbbra is támogatja az ország, pláne, hogy a cég bevételei is esni fognak az olcsó olaj miatt.

A Renault most azon dolgozik a dél-amerikai államban, hogy újratárgyalja a Maldonadóval kötött szerződést, és valahogy megmentse magának a támogatást, illetve a pilótát. Ha ez mégsem sikerül, Maldonado Forma-1-es karrierjének vége, mert a pénze nélkül nem tartanák meg: nem olyan gyors és tehetséges, ráadásul borzasztó szabálytalanul vezet, már szinte az összes többi pilótával akadt balhéja. Büntetéseit nehéz számon tartani, bár 2015 volt a leghiggadtabb szezonja, ami persze inkább annak köszönhető, hogy a Lotus kocsi meglehetősen lassú volt, és legtöbbször a középmezőny végén kullogott.

Amennyiben nem tartják meg, helyettes után kell nézniük a franciáknak, és a hírek szerint gyorsan meg is egyeznének a McLarentől elbocsájtott Kevin Magnussennel. A dán 2014-ben végigversenyezte az évet a McLarennél, tavaly viszont csak az első futamon indulhatott, majd az idény vége felé közölték vele, náluk vége a karrierjének.

A Renault azt megerősítette, hogy az újonc Jolyon Palmer szerződésével semmi gond, ő biztosan bemutatkozhat az F1-ben idén náluk.