Az első edzésen a két Ferrari, a másodikon Verstappen aratott

GettyImages-1417921760
2022.08.26. 18:16
Hol esett, hol nem a Belga Nagydíj első két szabadedzésén. Az első edzést a két Ferrari uralta, a második tréningen azonban Max Verstappen idejét senki sem tudta megközelíteni.

A két Ferrari volt a leggyorsabb a Formula–1-es Belga Nagydíj pénteki nyitó szabadedzésén, a sorozat négyhetes nyári szünetét követő első gyakorláson. A tréning legjobbja a spanyol Carlos Sainz volt, akinél mindössze 69 ezreddel volt lassabb a világbajnoki pontversenyben második monacói Charles Leclerc. A harmadik időt a vb éllovasa és címvédője, a holland Max Verstappen autózta a Red Bull-lal. Az első szabadedzésen Kevin Magnussen autója beadta a kulcsot, de csupán néhány percre szakadt meg az edzés. Más említésre méltó dolog nem történt. 

A vb-cím két fő várományosa ugyanakkor a vasárnapi futamon a mezőny végéről rajtol majd, ugyanis motoralkatrészeket cseréltek, akárcsak Lando Norris, Esteban Ocon, Valtteri Bottas és Mick Schumacher. Közöttük a szombati időmérő rangsorol majd.

Nagy kérdés volt még a szabadedzés során, hogy a Mercedes mennyivel került közelebb az élen álló Ferrarihoz és Red Bullhoz a szabálymódosítások miatt, de nem úgy tűnik, hogy csodát tudtak tenni a németek. Ráadásul a zord időjárási körülmények között a gumimelegítés sem ment igazán a Mercedeseknek, panaszkodtak rá a rádión is. Ugyanis igencsak „taknyos idő” uralkodott egész nap, intermediate esőgumikon kezdték meg az edzést a versenyzők, aztán következett egy slickgumis időszak, majd az utolsó percekre ismét elkezdett esni. 

A második szabadedzés száraz körülmények között kezdődött, de hamar megérkezett az eső, ami megnehezítette a versenyzők dolgát. Többen néztek körül a sóderágyban, a Les Combes kanyarkombinációnál pedig valósággal átjáróház lett a bukótérből. Ugyanakkor – még száraz körülmények között – Max Verstappen olyan űridőt autózott, amire már nem volt válaszuk a Ferrariknak. A holland 1:45.507-es idejére még Charles Leclerc is csak annyit tudott mondani a rádión, amikor közölték vele Verstappen idejét:

Az igen!

Az edzés végére elvonult az eső, és valamelyest felszáradt a pálya is, így a szokásos rajtpróbákat is megejtették a versenyzők. A szabadedzést tehát Verstappen nyerte, Leclerc lett a második közel egy másodperces hátránnyal. Nagy érdekességre Lando Norris futotta a harmadik legjobb időt, mögötte pedig Lance Stroll végzett. Sergio Pérez, akinek ez a pálya elvileg kifejezetten fekszik, csupán a tizedik lett. 

(Borítókép: Max Verstappen a Belga Nagydíj hétvégéjén. Fotó: Mark Thompson / Getty Images)