Az ember, aki nélkül Max Verstappen sehol sem lenne – így emlékeznek a Red Bull tulajdonosára

GettyImages-988902538
2022.10.23. 11:38

Meghalt Dietrich Mateschitz, a Red Bull társtulajdonosa, aki energiaital-birodalma révén a világ üzleti életének egyik legnagyobb alakja volt.

Az osztrák Mateschitz a Procter & Gamble fogyasztási cikkeket gyártó vállalat értékesítőjeként dolgozott, amikor thaiföldi utazásai alatt felfedezte a Krating Daenget, azt az italt, amelyből később a Red Bull megszületett. 1984-ben az ital alapítójával, a thaiföldi Chaleo Yoovidhyával alapította meg a Red Bullt, amely számos sportcsapat támogatója lett az évek során.

Ezekben a pillanatokban a gyász minden más érzést feledtet, de hamarosan a bánat helyét a hála veszi át, amiért annyi ember életét megváltoztatta. Tisztelettel és szeretettel gondolunk rá. Mindannyiunk feladata és felelőssége, hogy az ő szellemiségében vigyük tovább az életművét

– emlékezett meg róla a cég.

A Formula–1-ben való részvétele a svájci székhelyű Sauber csapatnál kezdődött, amelynek a Red Bull 60 százalékos részvényese lett. Három évvel később a Red Bull megvásárolta a Fordtól a csődbe ment Jaguar csapatot, átnevezte, és az ex-Formula-2-es pilótát, Christian Hornert nevezte ki csapatfőnöknek.

Amit elért és amit oly sok emberért tett szerte a világon, a különböző sportágakban, az páratlan

–  fogalmazott Christian Horner.

Mateschitz jobbkeze és jóbarátja, Helmut Marko szerint tudható volt, hogy az üzletember beteg, de nehéz elfogadni és feldolgozni az eseményeket.

Tudtuk, hogy súlyos egészségügyi gondjai voltak, de most, hogy ez megtörtént, hihetetlen mindannyiunk számára, hogy egy ilyen nagyszerű ember ennyire korán itt hagyott bennünket

–  emlékezett meg Helmut Marko.

A csapat a 2000-es évek végére a Formula–1 leggyorsabb csapatává vált, amiben oroszlánrészt vállalt a 2010-ben első világbajnoki címét nyerő Sebastian Vettel, aki végül négy vb-címig jutott 2010 és 2013 között.

Nagyon szép és jó emlékeim vannak róla. Különleges érzés volt, hogy olyasvalamit vitt véghez, amit mások lehetetlennek tartottak. A halála sokként ért mindenkit, aki végigkísérték ezen az úton

– mondta el róla a német Sebastian Vettel.

Helmut Marko 2014-ben szerződtette a sportág egyik legnagyobb tehetségét, a holland Max Verstappent. Verstappen 2015-ben szerződött a jelenlegi Alpha Taurihoz (korábban Toro Rosso), majd a 2016-os szezon ötödik futamára átkerült a Red Bullhoz, ahol a Spanyol Nagydíjon győzött, így a Formula–1 legfiatalabb dobogósa és futamgyőztese lett, első hollandként a sportág történetében.

„Az időmérő eredményénél sokkal fontosabb, hogy megemlékezzünk Dietrichről, illetve arról, hogy mit tett értünk, mint csapatért, az egész Formula–1-ért és a Red Bull-családért. Mindig emlékezni fogok az utolsó találkozásunkra, nagyon különleges pillanat volt. Ő hitt bennem és lehetőséget adott nekem” – fogalmazott a kétszeres holland világbajnok, aki hozzétette:

Nélküle nem lennék itt, ez egy hihetetlen nehéz nap nekem.

Természetesen a csapat másik pilótája, a mexikói Sergio Perez is részvétet nyilvánított a szomorú eset után: „Szomorú nap ez a Red Bull-család számára. Dietrich hatása a sportra, valamint a sportolóknak nyújtott támogatása valóban megváltoztatta a világot. Lehetőséget adott nekem, amikor senki más nem hitt bennem, amiért örökké hálás leszek neki.”

A Formula–1-es világbajnokság Amerikai Nagydíjának időmérőjét megnyerő Carlos Sainz Twitter-oldalán azt írta, hogy hiába a pole pozíció, öröme nem felhőtlen Dietrich Mateschitz halála után. Bejegyzésében részvétét fejezte ki családjának, barátainak és az egész Red Bull-családnak.

A Red Bull a labdarúgásra is kiterjesztette sportérdekeltségeit: csapatokat vásárolt az ausztriai Salzburgban, a németországi Lipcsében, valamint az Egyesült Államokban, Brazíliában, és Ghánában is klubot alakított, emellett pedig átvett egy müncheni jégkorongcsapatot.

Az osztrák Red Bull Salzburg egyik legnagyobb riválisa, a Rapid Wien is megemlékezett a Red Bull tulajdonosáról: „Fontos számunkra, hogy kifejezzük őszinte együttérzésünket, és kérjük, hogy ezt továbbítsák Mateschitz családjának is, hiszen kétségtelenül az egyik legsikeresebb és leginnovatívabb vállalkozó volt.”

(Borítókép: Max Verstappen és Dietrich Mateschitz 2018. július 1-jén. Fotó: Peter Fox / Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport