Ítéletidő miatt félbeszakadt a Brazil Nagydíj időmérője, újra Verstappené a pole

2023.11.03. 20:43
A háromszoros világbajnok Max Verstappen nyerte a Formula–1-es Brazil Nagydíj időmérő edzését pénteken, így a vasárnapi futamon ő startolhat majd az élről. A holland ezzel megszerezte pályafutása 31. pole-pozícióját. Mellőle a Ferrari monacói pilótája, Charles Leclerc startolhat, míg a második sorból legnagyobb meglepetésre a két Aston Martin, Lance Stroll és Fernando Alonso indulhat.

Q1 – Nagyon szoros verseny után búcsúzott mindkét AlphaTauri

Kisebb esőcseppek is megjelentek a kvalifikáció kezdetén, ami megzavarhatta a csapatok stratégiáját, így az istállók még a pálya felvizesedése előtt próbáltak továbbjutást érő köröket autózni. A kanadai Lance Stroll rögtön jó kört futott, végül aztán a hatodik helyen ment tovább, a legnagyobb meglepetést talán a Haas-pilóta, Nico Hülkenberg okozta negyedik legjobb idejével, valamint legjobb első szektorával. A Red Bull fiókcsapata, az AlphaTauri viszont nem lehetett boldog, ugyanis mindkét pilótája kiesett, így csak a 16. és 17. pozícióból rajtolhat majd a vasárnapi nagydíjon. Náluk rosszabb idővel az Alfa Romeo párosa, Valtteri Bottas és Csou Kuan-jü, illetve Logan Sargeant esett ki az időmérő első etapjában. 

Q2 – Az Aston Martin mélyrepülése után a legjobb 10-be jutott

Hetek óta szenved a brit istálló, leginkább fiatal versenyzőjük, Lance Stroll, aki folyamatosan a rajtrács végéről kényszerült indulni. Most azonban az idei szezon egyik legjobb időmérőjét teljesítette: tizedik helyen végzett a második felvonásban. Közben Alonso magabiztos köröket autózva hamar biztosította jó pozícióját. Az etap végén a két Haas és a két Alpine, illetve a thai Alexander Albon estek ki. 

Q3 – Az óriási szél és eső miatt nem folytatták a kvalifikációt

Az első körökben gyenge időket futottak a versenyzők, hiszen a tapadásuk gyengébb volt az esőcseppek megjelenése miatt. Felkerekedett a szél is, ami miatt piros zászlóval intették le a kvalifikációt, ennek legnagyobb nyertese az Aston Marton volt, amelynek versenyzői így majd a második sorból indulhatnak. A pole-pozíció Verstappené, mellőle pedig a ferraris Charles Leclerc rajtolhat a Brazil Nagydíjon. A kurta versenybe a Mercedes nem tudott beleszólni, így pilótái az ötödik és hatodik helyről kezdhetnek vasárnap.

Meglepetéssel kezdődött a brazil hétvége

Az interlagosi sprinthétvége egyetlen szabadedzése Ferrari-győzelemmel indult, ugyanis a spanyol Carlos Sainz futotta a leggyorsabb kört – igaz, lágy keverékeken és kis előnnyel, mögötte csapattársa, Charles Leclerc végzett. A képzeletbeli dobogóra még a Mercedes brit pilótája, George Russel fért fel. Meglepetésre a már konstruktőri világbajnok Red Bull autói csak a 16. és a 18. helyen végeztek, az utóbbi időszakban szárnyaló McLaren pedig csak az utolsó két helyen zárt.

A Senna-kultusz továbbra is élni fog Latin-Amerikában: a mai napon a FIA (Nemzetközi Automobil-szövetség) bejelentette: a Brazil Nagydíj 2030-ig biztosan a Formula-1 naptárában marad.

A szombati nap a sprinté: közép-európai idő szerint délután háromkor kezdődik a kvalifikáció, majd fél nyolckor kezdetét veszi a 24 körös rövidített futam is. A nagydíj vasárnap 18 órakor kezdődik az interlagosi pályán. Az Index élő közvetítéssel, majd a futam összefoglalójával várja a hétvége során az olvasókat.

A rajtsorrend

  • 1. sor: Max Verstappen (holland, Red Bull); Charles Leclerc (monacói, Ferrari)
  • 2. sor: Lance Stroll (kanadai, Aston Martin); Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin)
  • 3. sor: Lewis Hamilton (brit, Mercedes); George Russell (brit, Mercedes)
  • 4. sor: Lando Norris (brit, McLaren); Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari)
  • 5. sor: Sergio Pérez (mexikói, Red Bull); Oscar Piastri (ausztrál, McLaren)
  • 6. sor: Nico Hülkenberg (német, Haas); Esteban Ocon (francia, Alpine)
  • 7. sor: Pierre Gasly (francia, Alpine); Kevin Magnussen (dán, Haas)
  • 8. sor: Alexander Albon (thaiföldi, Williams); Cunoda Juki (japán, AlphaTauri)
  • 9. sor: Daniel Ricciardo (ausztrál, Alpha Tauri); Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo)
  • 10. sor: Logan Sargeant (amerikai, Williams); Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo)