Judit
2 °C
7 °C

Vendettára készülnek az angolok

2000.05.16. 12:20
Szerda este Koppenhágára figyel majd az európai futball-közvélemény: a dán fővárosban játsszák az UEFA kupa 1999/2000-es kiírásának döntőjét. A dánok jelenleg szívesebben vennék, ha nem náluk lenne a finálé, melybe a török Galatasaray és az angol Arsenal jutott, ugyanis a brit szurkolók néhány csoportja bejelentette: leszámolnak a szurkoló-gyilkos törökökkel.
Törökországban felfokozott az érdeklődés
Törökországban felfokozott érdeklődés kíséri a mérkőzést, hisz a Galata az első török csapat, mely európai kupa döntőjébe jutott. Jellemző módon még Abdullah Öcalan is - aki nem éppen török-imádatáról híres - tv-készüléket igényelt a meccs idejére cellájába. A vörös-sárga csapat egyébként ígéri szurkolóinak (kb.15-20000 fanatikus utazik a dán fővárosba), hogyha már idáig eljutottak, meg is nyerik a kupát.

Angliában nem a csapatok által vívandó összecsapás tartja lázban a közvéleményt, hanem a huligánok fogadkozásai. Mint ismeretes az elődöntőben a Leeds United volt a törökök ellenfele, és az isztambuli mérkőzésen két angol szurkolót megkéseltek a hazai hool-ok. (A török rendőrség állítása szerint az angolok kötözködtek, de utólag kiderült két szimpla fociimádóról volt szó.) A visszavágó a hatalmas biztonsági készültség miatt botrányoktól mentesen zajlott, de a döntő nem a Szigeteken lesz, tehát azok a keménylegények is láthatják, akik Britanniában ki vannak tiltva a stadionokból. És úgy tervezik, látni is fogják. A Leeds, a Chelsea (az egyik legdurvább alakulat Angliában!), a Glasgow Rangers és a Cardiff City kemény magja meghirdette a vendettát. Ha betartják ígéretüket, vérfürdővé válhat az amúgy békés Dánia, hisz a törökök sem mennek a szomszédba egy-két késszúrásért. A dán rendőrség most fűhöz-fához kapkod, de legfőképpen imádkozik, hogy csak üres fenyegetés maradjon a britek közleménye. Valami azt súgja, hogy nem hiába reszketnek...

UEFA kupában a Videoton menetelt a döntőig 1985-ben
A Galata tehát új országgal gyarapítja a döntősök számát, míg angol csapat eddig 15 alkalommal játszott döntőt az először 1958 óta zajló kupában (1971-ig Vásárvárosok Kupája néven futott az esemény), és ebből 9-szer győzött (az első angol győztes a Leeds 1968-ból). Az Arsenal sem újonc már e tekintetben, hisz az 1970-es kiírásban az Anderlechttel meccselt a végső győzelemért, és 1-3, 3-0-val megnyerte a kupát. (1998-ig oda-visszavágós rendszerben játszották a döntőt.)

Csak úgy mellékesen: magyar klub négyszer jutott döntőbe, közülük a Ferencváros 1965-ben a Juventus ellenében megnyerte (gól: Fenyvesi Máté), 1968-ban a Leeds ellen elveszítette a VVK-t, és ugyanígy járt az Újpesti Dózsa 1969-ben a Newcastle-lel szemben. Az UEFA kupában a Videoton menetelt a döntőig 1985-ben, ahol a Real Madrid volt az ellenfele: Fehérváron 0-3, Madridban - az azóta balesetben elhunyt Májer Lajos góljával - 1-0, így a kupa a spanyoloké lett.

Út a döntőig

Arsenal
(házi gólkirály: Henry - 8 gól)
Galatasaray
(Hakan Sükür - 11 gól)
Bajnokok Ligája
AC Fiorentina 0-1, 0-0 Hertha BSC 2-2, 4-1
AIK Solna 3-1, 3-2 Chelsea FC 0-5, 0-1
FC Barcelona 2-4, 1-1 AC Milan 3-2, 1-2
UEFA kupa
FC Nantes 3-0, 3-3 FC Bologna 2-1, 1-1
Deportivo La Coruña 5-1, 1-2 Borussia Dortmund 0-0, 2-0
Werder Bremen 2-0, 4-2 Real Mallorca 2-1, 4-1
Racing Lens 1-0, 2-1 Leeds United 2-0, 2-2

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?