Frigyes
17 °C
25 °C

Az olasszok otthon, a németek idegenben nyertek

2000.10.07. 23:33
Szombaton nagyüzem volt az európai futball-stadionokban Az európai világbajnoki selejtezők kilenc csoportjában huszonegy mérkőzést játszottak. A németek meglepetésre nyertek Londonban, míg az olaszok leiskolázták a románokat.
Wembley, Keegan: szomorú búcsú

Anglia-Németország 0-1 (0-0)

A találkozók közül kiemelkedett az angol-német örökrangadó. Természetesen telt ház fogadta a csapatokat, az érdeklődés azonban nem csak a játékosoknak szólt. Ez volt ugyanis az angolok nemzeti intézményének, az 1923-ban átadott Wembley stadionnak a búcsúja, hiszen a meccs után bezárják, és jelentősen átalakítják. A hazaiak az 1966-os ugyancsak a német csapat ellen vívott VB-döntőre emlékezve, talán kabalából, a ritkán látható piros-fehér mezükben léptek pályára.

A németek azonban nem voltak nosztalgiahangulatban, meglepően bátran kezdtek. Már a 14. percben megszerezték a vezetést Dietmar Hamann révén. A Liverpool játékosa 32 méterről végzett el szabadrúgást, és a labda az esőtől áztatott füvön megcsúszott, és a későn vetődő Seaman mellett a kapu bal alsó sarkába vágódott. Az Arsenal portása joggal volt bosszús, hiszen a sorfal a lövés pillanatában még össze sem állt.

A hazaiak erősítetek, a 31. percben Cole tört be a tizenhatoson belülre, de Kahn kivetődve hárított. A félidő vége előtt két perccel Adams fejesét fogta a Bayern kapusa. Az angol próbálkozások ellenére a német csapat nem játszott alárendelt szerepet, kulturáltan, jól futballozott.

A második játékrészben nagy lendülettel kezdett az angol válogatott, de mezőnyfölényt nem sikerült kiharcolniuk A manchesteri David Beckham két távoli lövéssel veszélyeztetett, az elsőt Kahn ütötte szögletre, míg a második elkerülte a kaput. Az utolsó percekben teljesen kitámadtak a britek, és majdnem újabb gólokat kaptak. A 89. percben Bierhoff száz százalékos helyzetbe kerülhetett volna, de rosszul vette át a labdát.

Meglepő, de megérdemelt sikert aratott Rudi Völler gárdája. A német válogatottat régen lehetett ilyen taktikusan, sőt helyenként ügyesen játszani. Az angolok számára nagy csalódás volt a mérkőzés, melynek végén Kevin Keegan szövetségi kapitány benyújtotta lemondását.

Parádéztak az olaszok

Olaszország-Románia 3-0 (3-0)

Megismétlődött a hollandiai Európa-bajnokság negyeddöntője a nyolcadik csoport rangadóján. Az olasz válogatottnak, a mieink elleni döntetlen után, mindenképpen nyernie kellett Románia ellen. Az azzurrik nem hagytak sok kétséget, húsz perc alatt gyakorlatilag eldöntötték a három pont sorsát.

A milánói Meazza stadion 54 ezer nézője már a 12. percben gólnak tapsolhatott. Egy bal oldali beadást Totti csúsztatott meg, és az üresen hagyott Inzaghi tíz méterről a kapu közepébe lőtt. Négy perc múlva újból betaláltak a hazaiak. A tizenhatos vonalánál Delvecchio kapott labdát, mellel átvette, majd fordulásból nagy gólt ,,ragasztott" a bal sarokba. A 43. percben végleg eldőlt a meccs sorsa. A két római, Totti és Delvecchio összjátéka után Totti lőtt Stelea lába közt a kapuba.

A második negyvenöt perc már csak unalmas játszadozást hozott. Az olaszok könnyedén tartották előnyüket, a vendégek pedig beletörődtek a vereségbe, és csak azzal törődtek , hogy elkerüljék a K.O-t. A látottak alapján a magyar csapat szerencsésnek mondhatja magát, hogy nem ezen az estén játszott az olaszokkal.

A szombati világbajnoki selejtezők erdményei

1. csoport
Svájc-Feröer-szigetek 5-1 (3-1), Luxembourg-Szlovénia 1-2 (0-2), a Jugoszlávia-Oroszország összecsapást elhalasztották.
2. csoport Andorra-Észtország 1-2 (0-0), Ciprus-Hollandia 0-4 (0-0),
3. csopor Észak-Írország-Dánia 1-1 (1-0), Csehország-Izland 4-0 (3-0), Bulgária-Málta 2-0 (1-0),
4. csoport Svédország-Törökország 1-1 (0-0), Moldova-Szlovákia 0-1 (0-0),
5. csoport Wales-Norvégia 1-1 (1-0), Örményország-Ukrajna 2-3 (2-1), Lengyelország-Fehéroroszország 3-1 (1-1),
6. csoport San Marino-Skócia 0-2 (0-0), Letttország-Belgium
7. csoport Liechtenstein-Ausztria 0-1 (0-0), Spanyolország-Izrael 2-0 (1-0)
8. csoport Litvánia-Gúzia 0-4 (0-2), Olaszország-Románia 3-0 (3-0),
9. csoport Anglia-Németország 0-4 (0-2), Görögország-Finnország 1-0 (0-0).