Endre, Elek
17 °C
30 °C

Csoportelsőként jutott tovább a Sturm Graz

2000.11.07. 22:55
A Bajnokok Ligája első körének utolsó fordulója előtt az A- és a B-csoportban már eldőlt a továbbjutás. A C-csoportban szintén nyugodtan várhatta az utolsó mérkőzést a Valencia, hozzá csatlakozott az Olympiakos legyőzésével a francia Lyon. Nagyobb izgalmak csupán csak a D-csoport résztvevőire vártak, innen ugyanis még bármelyik csapat továbbjuthatott. Végül két küzdelmes találkozó után a Sturm és a Galatasaray örülhetett.
Az A-csoportban első összecsapásán a Szpartak Moszkva fogadta a Real Madridot. Mindkét csapat már korábban kiharcolta a továbbjutást, a tét nélküli összecsapást mégis hatalmas érdeklődés kísérte. A találkozó előtt orosz futballhuligánok törtek-zúztak a fővárosban: az incidensek során a rendőrség 15 fanatikus szurkolót letartóztatott. A mérkőzésen már kevesebb esemény történt, s végül Geremi öngóljával a hazaiak nyertek. A csoport másik találkozóján, a Sporting-Leverkusen mérkőzésen békés, 0-0-ás döntetlen született. A csoport élén a Real végzett, megelőzve a Szpartakot. A harmadik - UEFA Kupát érő - helyet a Leverkuseniek szerezték meg, míg a Sporting kénytelen elbúcsúzni az idei kupaküzdelmektől.

A B-csoportban már szintén eldőlt a továbbjutás a forduló előtt. Az Arsenal és a Lazio biztos BL-résztvevőként léphetett pályára. A tét az volt, hogy a Sahtar Donyeck, vagy a Sparta Praha szerzi meg a harmadik helyet, azaz folytathatja az UEFA Kupában. Mindkét csapat hazai pályán küzdhetett meg a továbbjutást érő harmadik helyért. A hazai pálya előnyét azonban csak az ukránok használták ki, fölényesen, 3-0 arányban győzték le az Arsenalt. A cseh Sparta pedig 1-0-ra kikapott az olasz Laziótól. A csoport élén az Arsenal és a Lazio végzett egyaránt 13-13 ponttal, kettejük között az egymás elleni eredmény döntött - az Arsenal javára. Az UEFA Kupában a Sahtar folytathatja. A csoport utolsó helyén a Sparta Praha végzett.

A C-csoportban csupán a Valencia érezhette magát biztonságban az utolsó találkozó előtt. A spanyolok a már kiesett holland Heeerenveent fogadták, a mérkőzés 1-1-es döntetlennel végződött. A csoport másik mérkőzése a Lyon-Olympiakos összecsapás volt. A találkozó tétje a továbbjutás volt, melyhez a hazaiaknak egy sovány egygólos győzelemre lett volna szüksége, a vendégeknek pedig már akár egy döntetlen is elég lett volna. A franciák gyorsan el akarták dönteni a kérdést: a második percben Laigle már meg is szerezte a BL-hez szükséges gólocskát. A mérkőzésen több találat már nem született, így a Valencia mellett a Lyon jutott tovább. Harmadik helyen végzett az Olympiakosz, megelőzve a Heerenveent.

A legtöbb izgalom egyértelműen a D-csoport csapataira - és szurkolóira - várt. Matematikailag ugyanis még mind a négy együttes továbbjuthatott, hiszen az első helyezett Sturmtól mindössze három ponttal volt lemaradva az utolsó, Monaco. A Rangers a Monacót, a Galatasaray pedig a Sturm Grazt fogadta. Az első gól Glasgow-ban született: Miller révén a hazaiak már a harmadik percben továbbjutásra álltak. A vendégek Da Costa góljával azonban a 39. percben egyenlítettek. A második félidőben szintén 1-1 gól esett mindkét oldalon (Molsnak, illetve Simonének köszönhetően). A másik mérkőzés szintén nagy izgalmakat hozott. A hazaiak már itt is vezettek kétszer, de a Graziaknak mindkétszer sikerült egyenlítenie. A két 2-2-es döntetlen azt jelentette, hogy a csoport élén meglepetésre a Sturm Graz végzett. A második helyet az egymás elleni eredmény döntötte el a Rangers és a Galatasaray között. Glasgowban gólnélküli döntetlen született kettejük között, míg Törökországban a hazaiak nyertek 3-2-re. A csoport utolsó helyén a Monaco végzett.

Az eredmények
A-csoport
Szpartak Moszkva-Real Madrid 1-0 (0-0)
Sporting Lisboa-Bayer Leverkusen 0-0
B-csoport
Sahtyor Donyeck-Arsenal 3-0 (1-0)
Sparta Praha-Lazio 0-1 (0-1)
C-csoport
Olympique Lyon-Olimpiakosz Pireusz 1-0 (1-0)
FC Valencia-Heerenveen 1-1 (1-1)
D-csoport
Galatasaray-Sturm Graz 2-2 (1-0)
Glasgow Rangers-AS Monaco 2-2 (1-1)