Szilárda
-4 °C
3 °C

Király Gábor szombattól már százados

2000.11.08. 13:06
Király Gábor, a magyar labdarúgó-válogatott elsőszámú kapusa jubilál a hétvégi Dortmund elleni német bajnoki mérkőzésen. A volt szombathelyi hálóőr ugyanis 100. Bundesliga mérkőzésén védi csapata kapuját. Legnagyobb álma mégis az, hogy a Haladással UEFA-kupa mérkőzésen szerepeljen.
100 meccs a német bajnokságban az akkor is 100 meccs. Király Gábor a Hertha BSC magyar kapusa, ezen a hétvégén érkezik ehhez a szép jubileumhoz. A Dortmund elleni hazai bajnokin állítólag nagy ünnepség lesz, de az ünnepelt erről még semmit nem tud. A népszerű ,,Bohóc" becenévre hallgató kapus, az eddigi tapasztalatairól és a jövőbeli terveiről is készséggel válaszolt az Index kérdéseire.

- Most jön a századik. De milyen volt az első?

- A Köln ellen nyertünk 1- 0-ra hazai pályán. Nem is voltam nagyon ideges, mert nem sok veszíteni valóm volt. Előtte hét meccsen 2 pontot szereztünk, és mindenki a kapust kiáltotta ki bűnbaknak, mert az összes mérkőzésen gólt kaptunk.

- Akkor az utolsó helyen álltak, most viszont vezetik a Bundesliga mezőnyét. Mi a vezetés elvárása a bajnokságban és a nemzetközi kupában?

- A bajnokság előtt az 1 - 6 hely valamelyikének megszerzését tűzték ki célul, ami nemzetközi kupában való indulásra jogosít. Ez mára annyit változott, hogy örülnének, ha az a kupa a Bajnokok Ligája lenne, tehát dobogós helyezés. Az UEFA-kupában pedig sok múlik a sorsoláson, de ott is szeretnénk minél tovább menetelni.

- Többször nyilatkozta, hogy pályafutása legsikeresebb éve az 1998-as. / Német szerződés, 3. hely a Bundesligában, válogatottság/. Mi az, ami a második helyre szoríthatná ezt az évet?

- Szinte semmi, talán csak egy jó vb-szereplés. Erre most van is reális esélyünk, a sikeres rajtnak köszönhetően. Ha a litvánokat itthon legyőzzük, akkor nyugodtabban készülhetünk a románok és a grúzok elleni sorsdöntő mérkőzésekre. A litvánokat a románok is csak az utolsó percben szerzett góllal verték, tehát igen fontosak a kiscsapatok ellen begyűjtött pontok. A grúzok pedig fognak még meglepetéseket okozni a csoportban, tehát jó lesz rájuk odafigyelni.

- Egy sikeres vb után, még jobban megnőne az ázsiója. Van-e olyan csapat vagy bajnokság, amely a ,,nagy álom"?

- Nem vagyok egy vándormadár típus, eddig is csak két csapatom volt, a Haladás és a Hertha. Olyan helyen szeretek védeni, ahol van lehetőség a tanulásra, és a német csapat erre ideális. Talán évek múlva egy angol vagy spanyol bajnokság jöhetne szóba.

- De azért ott is maradna ,,Bohóc"?

- Ez természetes. Olyannak fogadjanak el, amilyen vagyok. Ha azt mondják, bohóckodjak úgy sem tudok. Az jön magától.

- Még legalább 15 év van hátra addig, de gondolt-e már arra, hogy mit szeretne csinálni a pályafutása után?

- Ha majd hazamegyünk, szeretnék Szombathelyen élni. Gyerekekkel szeretnék foglalkozni, és átadni nekik azokat a jó tapasztalatokat, amelyeket külföldön szereztem. De előtte még szeretnék egy olyan Haladásban védeni, amellyel legalább egy fordulót megyek az UEFA-kupában. Utána boldogan akasztom szögre a kapuskesztyűt és a cipőt...

És ezt nem viccből mondta a százados bohóc...

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!