Judit
3 °C
7 °C

Pelé az évszázad, Zidane az év labdarúgója

2000.12.11. 22:25
A háromszoros brazil világbajnokot, Pelét választották az évszázad labdarúgójának a római futball-gálán. Második Alfredo di Stefano, az előzetesen Pelé vetélytársának számított Maradona harmadik lett. Az év játékosának a franciák világ és Európa-bajnok játékosa, Zinedine Zidane bizonyult, a portugál Luis Figo, valamint Rivaldo előtt, míg az évszázad csapata a nyolcszoros kontinensbajnok Real Madrid.
Az év végéhez közeledve, miután ritkulnak a sportesemények, egyre szaporodnak azok a nagyszabású gálák, szavazások melyeken az esztendő legjobb sportolóit, edzőit választják meg a szakírók, szurkolók. Ilyenkor mindenféle listákat állítanak össze ismert és kevésbe ismert (ismeretlen) testületek, amelyen a világ-Európa-Magyarország-stb legjobb-legeredményesebb-legszebb-legokosabb- legtöbbet-legkevesebbet nyert/vesztett leg-leg-legjeit szerepeltetik.

Pelé a világ tetején

Pelé
Természetesen idén sincs másképp, lehet tobzódni bőségesen, hiszen lehetőség nyílik nem csak egy év, hanem az egész évszázad kiválóságaira voksolni. Ezeket az ünnepségeket általában nem nagyon veszik komolyan az érdekeltek, inkább csak szimbolikus jelentőségük van, valamint holtszezonban unatkozó szakemberek, újságírók számára nyújt némi szórakozásra lehetőséget (és persze lehet a világ legjobb szállodáiban, éttermeiben lumpolni egy csöppet). Nincs ez másképp a labdarúgóknál sem, sőt! A FIFA vezérei, Sepp Blatterrel az élen, megválasztották az évszázad labdarúgóját.

Zseniális ötlet, csak úgy szerényen, az évszázad labdarúgóját! Jelölt is akadt, egyszerre mindjárt kettő is, a brazil legenda, Pelé, és az argentin klasszis Diego Maradona. Pelé elsősége, senki számára sem volt kérdéses. Ki ne tudná, a világon egyedüliként, háromszor volt világbajnok, kilencvenkét válogatott mérkőzésén hetvenhét gólt szerzett, klubjával az általa világhírűvé lett Santossal a Világkupa győzelmet is besöpörte. Számtalan díjat besöpört, és csak úgy mellesleg az egész sportág népszerűségének hihetetlen emelkedésben elévülhetetlen érdemeket szerzett.

Egy földi halandó akadt, aki meg merte kérdőjelezni a Fekete Gyöngyszem trónra ültetését. Az illetőt Diego Armando Maradonanak hívják, szintén világbajnok (1986) és vb ezüstérmes, az argentinok elsőszámú kedvence. ,,Dundiego" világbajnoki címe mellett, négyszeres kontinenselső Dél-Amerikában, de nyert UEFA-kupát a Napolival. Maradona az internetes szavazók között valóban elhódította az elsőséget, de erre sokan csak legyintettek, mivel a fiatalabb generációk, akik jobban ismerik az argentint, szavaztak a világhálón. Maradona ki is jelentette, hogy ha nem ő lesz a legjobb, akkor bizony még a gálára sem megy el. A ,,zseniális diplomata", Blatter, úgy kívánta eloszlatni a közelgő vihar szelét, hogy kiszivárogtatta, Pelé és Maradona megosztva kapják a díjat.

A szavazás azonban másként alakult. Pelé gyakorlatilag ,,simán nyert", a voksok majd hetvenöt százalékát besöpörve. Maradonát még a spanyol szurkolók nagy örömére, még Alfredo di Stefano is megelőzte, az isteni Diego mindössze hat (!) százaléknyi szavazattal csak bronzérmes. Maradonát legfeljebb azzal vigasztalták, hogy az internetes szavazatok végeredményét is nyilvánosságra hozták. Sovány vigasz a Maradona-fanatikusok számára...

Az évszázad labdarúgója
A FIFA sorrendje:
1. Pelé (brazil) 72.75 százalék
2. Alfredo di Stefano (spanyol) 12.5
3. Diego Maradona (argentin) 6
4. Franz Beckenbauer (német) 2.5
5. Johan Cruyff (holland) 2
Az internet alapján:
1. Diego Maradona 53.60 százalék
2. Pelé 18.53
3. Eusebio (portugál) 6.21
4. Roberto Baggio (olasz) 5.42
5. Romario (brazil)
6. Marco van Basten (holland) 1.57
7. Ronaldo (brazil) 1.55
8. Franz Beckenbauer 1.50
9. Zinedine Zidane (francia) 1.34
10. Rivaldo (brazil) 1.19

Nők
FIFA:
1. Michelle Akers (amerikai) 40.8 százalék
2. Szun Ven (kínai) 22.2
3. Mia Hamm (amerikai) 20
internet:
1. Szun Ven 45.28
2. Mia Hamm 23.89
3. Michelle Akers 12.22

Zidane duplázott

Zinedine Zidane
Kevesebb izgalmat és némi meglepetést hozott az év labdarúgója cím adományozása. Általános vélekedés szerint a portugál Luis Figot, aki a Barcelonából a nagy rivális Real Madridhoz szerződött a szezon elején tarották a szavazás elsőszámú favoritjának. A brazil Rivaldónak volt még esélye, mégis Zidane lett 2000-ben a világ legjobb labdarúgója. A világ- és Európa-bajnok középpályás 1998 után másodszor nyerte el ezt a címet A francia Zinedine Zidane 370 ponttal végzett az első helyen, megelőzve a portugál Luis Figót (329) és a brazil Rivaldót (263) a FIFA voksolásán. A végső sorrendet százötven szövetségi kapitány szavazata alapján állapították meg. Bicskei Bertalannál, a magyar válogatott szakvezetőjénél is Zidane volt a legjobb. A Juventus középpályása másodszor lett világelső, első ízben még 1998-ban.

A világ legjobb labdarúgói 2000-ben:
1. Zinedine Zidane (francia, Juventus) 370 pont
2. Luis Figo (portugál, Real Madrid) 329
3. Rivaldo (brazil, FC Barcelona) 263
4. Gabriel Batistuta (argentin, AS Roma) 57
5. Andrej Sevcsenko (ukrán, AC Milan) 48
6. David Beckham (angol, Manchester United) 41
7. Thierry Henry (francia, Arsenal) 35
8. Alessandro Nesta (olasz, Lazio) 23
9. Patrick Kluivert (holland, FC Barcelona) 22

Real Madrid az évszázad csapata

Az évszázad csapatának a spanyol Real Madridot választották, nem érdemtelenül. Az 1902. március hatodikán alapított királyi gárda egyedülálló dicsőséglistával rendelkezik. Nyolcszor nyerték meg a Bajnokok Ligáját, illetve elődjét a BEK-et (1956-1960, 1966., 1998., 2000.). 1985-ben és 1986-ban hódították el az UEFA-kupát, talán néhányan még emlékeznek, hogy első sikerüket éppen a Videoton ellen aratták. Szintén kétszer nyertek Világkupát, 1960.,1998.), amellyel a világ legjobb csapata titulust is elnyerték., és négyszer Szuperkupát. ,,Mellesleg" huszonhétszer a spanyol bajnokságban sem volt náluk jobb csapat, és tizenhétszer a hispán kupát is vitrinükbe tehették, és négyszer nyertek spanyol Szuperkupát is.

Klubcsapatok
1. Real Madrid (spanyol) 42.35 százalék
2. Manchester United (angol) 9.69
3. Bayern München (német) 9.18
4. FC Barcelona (spanyol) 5.61
5. Santos (brazil) 5.10
6. Ajax Amsterdam (holland) 5.10
7. Juventus (olasz) 2.55
8. Penarol (uruguayi) 2.04
9. River Plate (argentin) 1.53
10. Flamengo (brazil) 1.53

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?