Magdolna
19 °C
27 °C

Magyarok a nagyvilágban II. - Dél-Európa

2000.12.21. 15:16
Lassan befejezôdnek a 2000/2001-es futballbajnokságok ôszi idényei. Sorozatunkban a külhoni pontvadászatokban edzôdô (jeleskedô?) magyar játékosok szereplését vesszük górcsô alá. Mint az lentebb majd kiderül, Dél-Európában egyelôre nem kell magyar inváziótól tartani.
Pedig nem volt ez mindig így. A két világháború közt, majd a vasfüggöny kiépültéig rengetegen rúgták a labdát a latin bajnokságokban, sôt Zsengellér "Ábel" személyében Ciprusra is jutott magyar világsztár, de a Fiorentinában is büszkén emlékeznek vissza Sárosi doktorra. A Rákosi-ére alatt megszakadt a kiáramlás, ám '56 után ismét elárasztották a világot a magyarok - a legjobbak rögtön délnek vették az irányt. Puskás, Czibor, Kocsis, Szalay és szinte a teljes, 1956-ban UEFA-torna gyôztes utánpótlás válogatott talált magának csapatot, ám ez ekkor még illegálisnak számított.

Lipcsei Péter
Ígéretesen induló portói pályafutása tört derékba
Az elsô MLSZ engedéllyel nekiindulók közül már jóval kevesebben kellettek az olasz, spanyol vagy portugál egyleteknek. A nyolcvanas években Mészáros Ferenc képviselte hazánkat a luzitániknál, a népszerű "Bubu" a Sporting Lisboánál és a Setubalban vitézkedett. Jóval kisebb karriert futott be a parafa hazájában Zsinka János, aki a Lourihanenséig jutott, míg Lipcsei Péter ígéretesen induló portói pályafutása derékba tört (pontosabban térdben szakadt). Spanyolországban Szendrey József öregbítette a hazai futball hírnevét, Csámpi a Cadiz és a Malaga kapuját óvta éveken át az ellen lövéseitôl. Néhány szezont Limperger Zsolt is lehúzott a Priméra Divisiónban, ám csapatával, a Burgosszal együtt ô is eltűnt a süllyesztôben. Legutóbb a manapság Angliában vitézkedô Bukrán Gábor szerepelt a hispánoknál, ô a harmadosztályú Cordobát erôsítette.

Vincze István
A tatabányai csodacsatár az argentin Pascullival alkotott éveken át megbecsült támadóduót
Olaszországban az új kor eljövetelét Vincze István leccei szerzôdtetése jelezte, a tatabányai csodacsatár az argentin Pascullival alkotott éveken át megbecsült támadóduót. Pilut Détári Lajos követte a sorban, ám Döme már "túl a csúcson" próbálta ki magát Csizmaországban, és sikerült neki a szinte utánozhatatlan bravúr: három csapattal - Ancona, Bologna, Genoa 1893 - is kiesett az elsô osztályból. Azóta azonban senki és semmi. Mint ahogy Görögországból is elfogytak a magyarok, pedig tizenöt esztendôvel ezelôtt Esterházy Márton még az AEK Athén ünnepelt sztárja volt, s kapóssá tette a mieinket. Boda Imre az Olympiakos Volos (majd késôbb OFI Krete), Katzenbach Imre a Kalamaria Apollon, Fitos József a Panathinaikos, Plotár Gyula a PAOK gárdáját erôsítette. Utóbbi csapatnál tett féléves látogatást a közelmúltban Kovács Zoltán is, ám ô már nagyon könnyűnek találtatott.

Kiprich József
Ciprusra vitte jó hirünket
A hellén pontvadászathoz hasonlóan a török bajnokságból is kikoptak a mieink: Petry Zsolt annak idején a Genclerbirligiben, míg Hamar István (a törököknek Jézus) a Vansporban rúgta a labdt. Az elôzô idényben Stark Péter próbálkozott a Kocaelispornál, ám nem nagyon fért be a kiesés ellen küzdô egyletbe. Ciprusra a már említett Zsengellér Ábel vitte el jó hírünket, melyet Dzurják József (alias Csöpi) és Kiprich József emelt szinte isteni magasságokba - mindketten gólkirállyá avanzsáltak a szigetországban, míg Mészöly Géza és a levezetô Kozma István és Kovács Kálmán szereplését már jóval kisebb visszhang kísérte. A végére maradt Albánia, ahová az elsô magyar fecskék az elmúlt szezonban érkeztek, ám Sütörit, Lázárt és Wukovicsot már haza is zavarták azóta.
(A játékos neve után születési ideje, klubja neve és osztálya, klubjának jelenlegi helyezése, az ôszi idényben játszott meccsek/gólok száma olvasható.)

FEHÉR MIKLÓS (1979. július 20., Sporting Braga - portugál I., 5., 13/11) Az exgyôri csatár már második idényét tölti kölcsönben, miután eredeti klubjába, a Portóba eddig nem nagyon fért be. Ez a szezon azonban remekül sikerült számára, számolatlanul rugdosta a gólokat (a válogatottban is), így Lipcsei egykori csapata most már nagyon szeretné visszavenni. Ha így folytatja, még európai szinten jegyzett csatár lehet belôle.

KENESEI ZOLTÁN (1972. szeptember 16., FK Tirana - albán I., 1. 12/4) Az albán légió egyetlen megmaradt tagja egyelôre állja a sarat (néha szó szerint), bár tehetsége alapján néhány esztendôvel ezelôtt ennél nyugatabbra fekvô országokat jósoltak neki a szakemberek. Ha mégis elzavarnák, edzôjére nem panaszkodhat (ôsi magyar szokás...), hiszen Temesvári Miklós és Dzurják Csöpi látja el tanácsokkal.

MOLNÁR BALÁZS (1977. július 01., CF Elche - spanyol II., 17., 6/0) A zalaegerszegiek egykori kedvence hatalmas feltűnést keltett, amikor szerzôdtette az Espanyol. A kisebbik barcelonai klubban azonban könnyűnek találtatott, így kölcsönbe adták Elchébe. A második vonal erejét (mármint mihozzánk viszonyítva) jelzi, hogy az egykori utánpótlás válogatott nemn nagyon fér be még a kiesôjelöltbe sem.

Sebők József
Az ôsz légiósa
SEBÔK JÓZSEF (1975. június 18., AEL Limassol - ciprusi I., 2., 12/3) Egy másik zalai, aki azonban nagyobb szerencsével választott magának klubot - és bajnokságot. (Bár mi már a ciprusi focit sem becsülhetjük le, hiszen anno a Vácot is sima négyessel küldték haza a BEK-ben.) Sebôk az ôsz légiósa büszke címet is kiérdemelte, s most ne firtassuk, kikkel kellett versengenie (vélhetôen nem Battistuta, Verón, Rivaldo vagy Claudio López voltak még versenyben...). Csatár létére a góllövés még nem igazán ment, ám gólpasszokban már nagyon jó (ez talán az egyetlen statisztikai adat, ami nem ellenôrizhetô - legalábbis itthonról). A válogatottban már többször pályára lépô támadó (sôt, gólokat is rúgott) reméli, Bicskei nem felejti el...