Alajos, Leila
19 °C
34 °C

Magyarok a nagyvilágban III. - Ausztria

2000.12.26. 13:41
Lassan befejezôdnek a 2000/2001-es futballbajnokságok ôszi idényei. Sorozatunkban a külhoni pontvadászatokban edzôdô (jeleskedô?) magyar játékosok szereplését vesszük górcsô alá. A szomszédos Ausztria kedvelt hely a hazai játékosok számára, igaz, az élcsapatok általában nem a ,,sógóroktól" várják az osztrák foci felemelkedését.
A magyar foci jó hírnevét Nyilasi Tibor alapozta meg a szomszédban. Nyíl a Fradiból az Austria Wien csapatához szerződött, és csakhamar közönségkedvenc lett a Császárvárosban is. Nem sokkal később Szokolai László is meggyőzte a sógorokat, a nyolcvanas évek honi futballja jobb, mint a Bundesliga. A szintén exferencvárosi csatár a Sturm Graz gárdáját erősítette. Az élvonal mellett ekkor az alsóbb ligákban is népszerűek voltak a mieink, szinte nem is volt olyan harmad vagy negyedosztályú egylet, mely ne foglalkoztatott volna néhány kiöregedett magyar játékost.

Újabb néhány év elteltével Szokolai mellé a Sturm megszerezte Esterházy Mártont is, de megfordult nyugati szomszédunk bajnoki pontvadászatában Détári Lajos, Petres Tamás (mindkettő St. Pölten), Keresztúri András (Austria Wien) is. A legutóbbi időkben a Casino Salzburg volt a mieink kedvenc helye, hiszen a még most is Mozart-város lakó Sáfár Szabolcs mellett Korsós Attila és Lipcsei Péter is a nyugatiakat erősítette. Jelen állás szerint hét magyar futballista bír szerződéssel Ausztriában - legalábbis az első és a második vonalban. Lentebb még mindig nagy a tülekedés.
(A játékosok neve mellett születési idejük, klubjuk neve, osztálya és helyezése, valamint ősszel játszott mérkőzéseik és góljaik száma szerepel.)

GUTI LÁSZLÓ (1976. június 21., SV Mattersburg - I. osztály, 9., 11/0) Az egykori zalaegerszegi bekk hol befér, hol meg nem a második vonal utolsó előttijébe. Gólt még nem szerzett, s csak reménykedhet, hogy jövőre nem a harmadik vonalban keresi a kenyerét.

Korsós György
KORSÓS GYÖRGY (1976. szeptember 22., Puntigamer Sturm Graz - Bundesliga, 5., 17/2) Az exgyőri középcsatár szép lassan meghatározó játékossá válik a kilencvenes évek osztrák sztárcsapatánál, igaz, most már inkább a védekezésben jeleskedik, hiszen védekező középpályást vagy szélsőhátvédet játszik. Korsós a magyar válogatottnak is biztos tagja, s ha fejlődése továbbra is töretlen marad, egy nívósabb bajnokságban is kipróbálhatja magát. Ehhez megfelelő edzést jelent a Bajnokok Ligája, ahol például a manchesteri Paul Scoles-t kellett semlegesítenie.

MILCHRAM PÉTER (1971., július 12., SV Materrsburg - I. osztály, 9., 22/0) Minden idők talán legalacsonyabb magyar első osztályú kapusa Sopronból ruccant át a határon. Az osztrák kiscsapatban nem ismeretlenek a magyar focisták, Milchram elődjei közt jegyzik például ez egykori győri Boros Lukácsot is. A második vonal újoncában nem egyszerű védeni, a gárda jelenleg az utolsó előtti helyen tanyázik, bár erről legkevésbé sem a magyar hálóőr tehet, aki becsületesen végigvédte az őszt.

PUSKÁS ISTVÁN (1971. október 15., Frenwärme Vienna - I. osztály, 6., 21/5) Annak idején jókora meglepetést okozott, amikor a Rapid Wien háromszázezer márkáért megvette a másodosztályú Szeged csatárát. Hogy mit láttak a bécsi zöldek a jobbára még a honi fanatikusok előtt is ismeretlen játékosban, az sosem derült ki, ugyanis Puskást néhány idény szenvedés után lepasszolták a Viennának, a veszteség rovatba pedig elkönyvelték a háromszázezer márkát. A csatár azóta a nagymúltú, ám szerényebb jelenű kicsiny fővárosi alakulatot erősíti, mellyel szerepelt már a legjobbak között is, ám jelenleg csak a második vonal egyik közepes gárdája.

Sáfár Szabolcs
SÁFÁR SZABOLCS (1974. augusztus 20., Wüstenrot Salzburg - Bundesliga, 6., 22/0) Az angyalföldiek egykori kapusa igazi sztár lett a sógóroknál - az elmúlt szezonban például kiérdemelte az Év kapusa büszke címet, s negyedik lett a játékosok rangsorában. Az ősszel egyetlen percet sem hiányzott a kapuból, ám mégsem lehet maradéktalanul elégedett, ugyanis csapata továbbra is csak a középmezőnyt erősíti. Ráadásul a magyar válogatottban sem brillírozhat, hiszen Király Gábort kellene kiszorítania a kezdőcsapatból. Az osztrákok viszont számítanak rá, hiszen ájánlották neki, vegye fel az állampolgárságot. EU-s labdarúgóként viszont könnyen találhatna magának egy erősebb bajnokságot.

Szabics Imre
SZABICS IMRE(1981. március 22., Puntigamer Sturm Graz - Bundesliga, 5. 15/5) A Szegedről indult csatár villámkarriert futott be az Üllői úton, s alig tizennyolc évesen került ki Stájerországba. A klasszikus csatárerényeket csillogtató utánpótlás válogatott a Strum egyik legnagyobb értéke - legalábbis ezt mondta róla Ivica Osim mester. Az mindenesetre sokat elárul tehetségéről, hogy két éve mutatkozott be a BL-ben, s az idei őszön öt gólra volt képes a bajnokságban.

TIEFENBACH TAMÁS (1972. december 25., VfB Admira Wacker Mödling - Bundesliga, 9., 10/1) Az exújpesti csatár a tavaly kiesett Lustenauban kezdte az idényt, ám a kilencedik fordulótól már a AWM meze feszült rajta. Szép lassan beverekedte magát a csapatba, ám vélhetően idén is csak a kiesés elkerülése okozhat örömet számára. Csatárként a tíz meccsen elért egyetlen gól kissé kevésnek tűnik.