Valér
4 °C
8 °C

Lisztest megalázták, az edzőt kirúgták

2001.02.23. 21:09
A Vfb Stuttgart utolsó szalmaszálként az UEFA kupa szereplésben bizakodhatott. Ebben a tekintetben majd ötmillió márkát tehettek zsebre eddig, és a csapat olykor valóban jól játszott a sorozatban. Mindeközben a bajnokságban hovatovább tartósan a kieső helyek egyikét foglalják el. Lisztes Krisztián Stuttgartba szerződése óta természetesen a sváb csapatot is különös tekintettel figyeljük itthonról. Így azt láthattuk, hogy megalázó módon cserélték le Krisztiánt az UEFA kupa nyolcaddöntőjében.
Arra már kevesen emlékeznek milyen célkitűzéssel vágott neki ennek a szezonnak a Stuttgart, ám arra talán a legpesszimistábbak sem mertek volna gondolni, hogy mindvégig a bennmaradás kiharcolása lesz a cél a csapatnál. Mert valljuk meg, úgy tűnik jelenleg ez a csapat ennél többre nem képes.

Lisztes Krisztián
Már ősszel is igen komoly veszélyben forgott Ralf Ragnick vezetőedző pozíciója, de akkor kegyelmet kapott. Nem kell nagyobb hozzáértés ahhoz, hogy a laikus is megállapítsa, ez a csapat a védelemben gyenge, lassú, körülményes játékosok alkotják a védelem tengelyét. Emellett hiába játszik olykor jól a bolgár Balakov, egy kicsit eljárt felette az idő. Lisztest többször dicsérték, bár a Bundesliga játékosrangsorában inkább a középmezőnyben helyezkedett el. A többiek még nála is szerényebb képességekkel rendelkeznek.

A csatársorban parádézott már néhányszor Dundee és a román Ganea, de a mivel a védelem gólerős, nem sokat ért remeklésük. A lényeg számunkra ettől függetlenül, a mi fiunk.

Lisztes szenvedett elég sokáig, nem találta meg a helyes utat ahhoz, hogy állandó kezdő játékos legyen. Egyszer-kétszer beszállhatott már akkor is, amikor a Stuttgart pár éve a - a még létező - KEK-döntőig menetelt, de leginkább akkortájt a kispadot koptatta.

Erre az idényre azonban megváltozott a helyzet, Lisztes kinőtte magát, rendszeresen játszik, nem is rosszul, és egyre inkább érezhető, hogy ő lesz a karmester a csapatban. Balakov már nem a régi, emellett sokat beszél - perlekedik - feleslegesen. Úgy tűnt, hogy Lisztes is kezdi megérezni: ő lehet az irányító, önbizalommal telten játszott, még a válogatottban is sikerült neki végre meghatározó emberré válni az olaszokkal ellen.

Lisztes: Nem félek
Lisztes Krisztián a Magyar Rádió kérdésére az eset után elmondta, nem fél az edzőváltástól, reméli, hogy rá is jó hatással lesz. Elismerte: Vigóban valóban neheztelt a menesztett trénerre, de már előre kell tekinteni. Tud arról, hogy a válogatott szélsőjének, Dombi Tibornak meggyűlt Magahtal a baja tavaly Frankfurtban, és hogy voltaképpen miatta kellett búcsút intenie a Bundesligának a korábbi debreceni szélsőnek. Lisztes szerint Magathtal eddig nagyon sok futballistának akadt baja, ezért úgy véli, nem utazik a magyarokra a korábbi világbajnoki ezüstérmes. Lisztes úgy tartja, hogy van benne annyi erő és tehetség, hogy bebizonyítsa az új edzőnek is, hogy állandó helye van a csapatban. Erre pedig már kitűnő alkalom lesz a vasárnapi Bochu elleni kiesési rangadó. Magath szerződése egyébként az idény végéig szól, utána az eddig itthon ismeretlen Köstner veszi át a helyét.
Idén viszont megszakadt valami. A Leverkusen ellen már az első félidő közepén lecserélték. Átmeneti vita - kihagyás - után ismét szavazott bizalmat neki Ragnick, kezdő lett, de a csapat keservesen muzsikált a két legutóbbi meccsén, kétszer egy nullás vereség a Hertha és a Bayern ellen. Lisztes nem tűnt ki, de rosszabb sem volt a többieknél. Aztán eljött csütörtökön késő este a Vigo elleni UEFA-kupa összecsapás.

Furcsa felállásban játszott a Stuttgart, egy csatárral léptek pályára, jóllehet sejthették, hogy a hazai 0-0 után végzetes lehet folyamatosan bekkelni. Az edző azonban így határozott. Lisztesnek odaadta a karmesteri pálcát, neki kellett összefognia a csapatot, neki kellett "osztani". Tény, nem sikerült, Mosztovoj és Karpin a túloldalon hozzá képest brillírozott.

A csapat gyenge játékához - Ragnick szerint - Lisztes járult hozzá leginkább. Fogadjuk el, nem játszott jól. De azért megaláztatást nem érdemelt. Történt ugyanis, hogy a negyvenedik percben lecserélték. A negyvenedik percben akkor szoktak cserélni, ha megsérül valaki. Általában a szünetig szoktak várni. Talán szavunk sem lett volna, ha ezúttal is így történik. De nem. Tüntetőleg - egyfajta büntetésképpen - lecserélte Lisztest az edző öt perccel a félidő vége előtt. (Igaz, az egyenlítő gólt épp ebben az időszakban érte el a Stuttgart, gyanítjuk, ez akkor is megtörténik, mivel pontrúgás volt, ha Lisztes a pályán van.)

Lisztes nem is vette jó néven, hogy vele takaróznak. Rázta a fejét, szemlátomást dúlt-fúlt, ideges volt. Ő lett a bűnbak. A csapat azért nem játszott jól, mert ő volt a gátja - egyértelmű az üzenetértéke ennek a lépésnek. Csakhát a szakvezető jelölte meg a kezdő tizenegyet, ezzel a gyors cserével önmaga dilettantizmusát is elismerte. Egy Ragnick-nyilatkozat rémlik fel bennem ezután a váltás után. Így hangzik: nem értem, miért vannak meglepődve(megsértődve) az irányítók, Lisztes, Balakov, ha lecserélem őket. Segítünk a válaszban: a módszer korántsem mindegy. Így nem csoda, ha sértve érzik magukat. (Balakov egyszer haza is ment a szünetben)

A Stuttgart vezérkara lépett, ők nem Lisztest hibáztatták, ők is cseréltek - de a kispadon. Pénteken, amikor nem szokás. Kockázatos lépés, de elodázhatatlan, vélték. A Bochum elleni - utolsó játszik az utolsó előttivel - létfontosságú vasárnapi meccsen már nem Ragnick állítja össze a gárdát. Utóda az a Felix Magath lehet, akit a Frankfurttól menesztettek alig egy hónapja...

Hogy jó választás-e? Nemsokára kiderül...