Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Az elődöntő kapujában az Alavés

2001.03.08. 23:43
A labdarúgó UEFA kupában csütörtökön már a negyeddöntők első mérkőzéseit játszották. A tartalékosan felálló német Kaiserslautern Koch tizenegyesével verte a PSV Eindhovent, míg a Porto gyenge mérkőzésen nem bírt a Liverpoollal. A kupaújonc Alavés három gólt rúgott a Rayo Vallecanonak, és lélekben már az elődöntőben érezheti magát. A Celta Vigo tíz emberrel is helyt állt Barcelonában, a kettő-egyes vereség biztató eredmény Karpinék számára.
Unalmas rangadó

A nap összecsapását Portóban játszották, ahová az előző fordulóban a Rómát kiverő Liverpool látogatott. A várt nagy küzdelem és a szép játék elmaradt, jobbára apálya közepén gyürkőztek egymással a játékosok. A félidő első említésre méltó epizódja is mindössze a 21. percben történt, Hyppia fejesét Robbie Flower lőtte az égbe. Két perc múlva Owen kapott jó átadást, de gyenge lövését hárította a kapus. A második negyvenöt percben erősítettek a hazaiak, de csatáraiknak ezen az estén semmi sem sikerült. A meccs helyzetét a 76. percben Pena hagyta ki, közeli lövését védte Westerveld. A gólnélküli döntetlen a Liverpool továbblépését sejteti.

Tartalékosan is nyert a Kaiserslautern

A német Kaiserslauternből egy egész csapatra való játékos hiányzott különböző okok miatt, mint például a csapat karmestere, a francia világbajnok Djorkaeff és a jugoszláv Komljenovics. Ezért sokan nem sok esélyt adtak a németeknek a jó erőkből álló PSV-vel szemben. Az első félóra után mégis a hazaiak szerezték meg a vezetést, Koch büntetőből talált a hollandok kapujába. A Lautern a vezetés birtokában inkább csak lassította a játékot, láthatóan megelégedtek az egygólos előnnyel. Kérdés, mire lesz elegendő a soványka előny a visszavágón, bár az eredményt nagyban befolyásolni fogja, hogy a német csapat hiányzói közül hányan térnek vissza a kezdő tizenegybe.

Megmaradt a Celta esélye

A két hispán házirangadó közül kiemelt figyelem kísérte a Celta Vigo barcelonai vendégjátékát. A katalánok nem mehettek biztosra a bajnokságban közepesen szereplő, de a nemzetközi kupában remeklő vigoiak ellen. A piros-kékek a 13. percben már vezettek, a holland Kluivert vette be Pinto kapuját. A Celta esélyeit tovább rontotta, hogy a félidő közepén kiállították Vagnert, a vendégek középpályását. Kluivert teljesítményét a második félidő elején megismételte, találatával már komoly előnyre tett szert a Barcelona. 2-0 után sokan azt gondolták, hogy a piros-kékek már biztos továbbjutók lesznek. Kivéve Coirát, kinek a nevét Vigóban alighanem imába foglalják, mivel a 69. percben szerzett góljával ismét nyílttá tette a továbbjutást.

Alaves a döntő kapujában

A másik spanyol derbin a két - eddig a nemzetközi szintéren ismeretlen - gárda összecsapásán a vítoiai Alavés a csatár, Javi Moreno 28. percben lőtt góljával jutott vezetéshez. A második játékrészben a vítoriaik két perc alatt eldöntötték a meccset, és alighanem a továbbjutást is. A 78. percben Eggen, míg két perc múlva Vucko is bevette a madridiak kapuját. A három nullás végeredmény azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel az Alavés jut a négy közé.

UEFA kupa negyeddöntőinek első mérkőzései
Porto-Liverpool 0-0

Alavés-Rayo Vallecano 3-0(1-0)
Gólszerző: Javi Moreno 28, Eggen 78, Vucko 80

Barcelona-Celta Vigo 2-1 (1-0)
Gólszerző: Kluivert 13,51, ill., Coira 69

Kaiserslautern-PSV 1-0 (1-0)
Gólszerző: Koch 31 (11-esből)