Benedek
-4 °C
5 °C

Nincs olasz a BL nyolc csapata között

2001.03.13. 23:46
A Milan 94-ben felejthetetlen mérkőzésen Görögországban megnyerte a BEK-et, 4-0-ra verte a Barcelonát. Hét év múltán nagyot fordult a világ, a legjobb nyolc közé jutásért vívtak élethalálharcot. Az ellenfél nem volt túl kellemes, hiszen a Deportivo La Coruna a spanyol bajnokságban a második helyen áll. Kétségkívül ez a találkozó ígérkezett a legizgalmasabbnak, mert az utolsó versenyben lévő olasz csapatról volt szó.

Furcsa tizenegyessel lett első a Depor

A Milan a múlt heti bajnoki fordulóban az Atalanta ellen ikszelt, de korántsem irányította a meccset. Az Atalanta védője, Lorenzi könyörült meg rajtuk, öngólt fejelt, így szereztek legalább egy pontot. Mivel a bajnokságban csak a nyolcadik helyen szerénykednek a vörös-feketék egyértelművé vált: ez az utolsó sanszuk arra, hogy idén maradandót alkossanak.

Jegyzőkönyv:
Milan-Deportivo la Coruna 1-1 (0-0)
V: Dallas(skót)
Gólszerzők: Sevcsenko a 86., Djalminha a 73.percben
Ehhez képest az első félidőben idegesen, rendkívül pontatlanul játszottak Maldiniék. Hiába tért vissza Albertini és Costacurta, a két ,,szenátor"(ők még tagjai voltak a BEK-diadalnak, ezért érdemelték ki ezt a jelzőt) A félidő végéig kellett arra várni, hogy épkézláb támadásokat vezessenek a hazaiak. Sevcsenko egy lesgólja ugyan jelezte: a Milan mégiscsak győzelemre tör. Ám ettől függetlenül izgalmak helyett merő unalom telepedett a stadionra.

A második félidőben bátrabban kezdett a Milan, José Mari veszélyeztetett, majd Sevcsenko tornáztatta meg a spanyol Molinát. Majd ismét José Mari következett, előbb lábbal, később fejjel. A Milan átvette a kezdeményezést, a spanyolok egy-két távoli lövéssel jelezték, hogy ők sem mondtak le a győzelemről.

A ki-ki mérkőzés a 73. percben - bírói döntéssel - dőlt el. Ekkor a csereként beállt milánói Serginho cselezgetett a La Coruna tizenhatosánál, és alighanem szabálytalanul akadályozták, mert a cipője árván maradt a gyepen. A játékvezető azonban továbbot intett, és ebből a támadásból büntetőt ért el a La Coruna. A tizenegyest rendkívül pimaszul Djalminha lőtte a kapu közepébe.

Öt perccel a vége előtt a Milan is tizenegyest kapott, miután Molina Bierhoffot akadályozta. Sevcsenko nem hibázott. Az utolsó percek valóban izgalmat hoztak, de a Milan nem tudta kivívni a továbbjutást, így a nyolc közé egyetlen olasz csapat sem jutott.

Félbeszakadt, majd folytatták

Jegyzőkönyv:
Paris St. Germain-Galatasaray (2-0)
V: Pereira(portugál)
Gólszerző: Christian 2., 27,

A B-csoport végeredménye:
1. Deportivo La Coruna 10 pont
2. Galatasaray 10
3. Milan 7
4. PSG 5
Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény dönt

A csoport második meccsének egyáltalán nem volt tétje. A párizsiak csupán a becsületükért küzdöttek, egyszersmind azért, hogy legalább egy győzelemmel maguk mögött búcsúzzanak a BL második körétől. A terv sikerült is, bár azt tüstént tegyük hozzá tudta alatt a legkevésbé sem érdekelte a törököket ez a meccs, sokkal inkább az foglalkoztatta őket, hogy Hagi milyen értékű eltiltást kap, miután a hétvégén leköpte és megtaposta a bírót. A párizsiak már a meccs elején vezetést szereztek, még 25 perc múlva pedig még egy góllal vették be a tavalyi UEFA-győztes kapuját.

Az első félidő még a futballról, a második már a botrányról szólt. A találkozó ugyanis félbeszakadt, miután két fanatikus drukker berohant a pályára. Ezek után pedig a nézőtéren is tömegverekedés tört ki a két szurkolótábor között. A 12. percben jött kényszerű szünet után folytatódott a találkozó. Az incidens érthetően rányomta a bélyegét a további hangulatra, és nem alakult ki parádés játék. A Galatasaray ezzel a vereséggel elveszítette első helyét.

Korsós és Szabics is játszott az Old Traffordon

Jegyzőkönyv:
Manchester United-Sturm Graz 3-0 (2-0)
V: Ivanov(orosz)
G: Butt az 5., Sheringham a 19. Keane a 86. percben
A Manchester továbbjutásához már a döntetlen is elég volt, de az angolok, alighanem csalódottak lettek volna, ha a Graz ellen hazai pályán pontot veszítenek. Ráadásképpen a csoportgyőzelem sem volt még lefutott, amennyiben a Valencia nem gyűjtené be mindhárom pontot a Panathinaikosz ellen. A Manchester óriási elánnal kezdte a mérkőzést, és már az ötödik percben vezetéshez jutottak Butt révén. A középpályás 18 méterről bombázott a kapuba. Teddy Sheringham pedig világossá tette: nincs kegyelem. Solksjear bal oldali beadását a válogatott kiválósága lőtte a kapuba. Négy perccel a lefújás előtt a csapatkapitány, Robbie Keane adta meg az osztrákoknak a kegyelemdöfést.
A krónikához hozzátartozik, hogy Korsós végigjátszotta a mérkőzést, Szabics a félidőben azt iráni Minavand helyett lépett pályára.

Csoportelső a Valencia

Jegyzőkönyv:
Valencia-Panathinaikosz 2-1 (1-1)
G: Baszinasz a 28., Sanchez a 39. Angloma a 75. percben

Az A-csoport végeredménye:
1. Valencia 12 pont
2. Manchester United 12
3. Sturm Graz 6
4. Panathinaikosz 2

A tavalyi BL-döntős csapat Valencia mestere, az argentin Hector Cuper határozottan kijelentette a meccs előtt, hogy csapata célja kizárólag a csoportgyőzelem lehet. Ennek azért van jelentősége, mert a sorsoláson az elsők nem kaphatnak riválist az elsők közül. (Nem kaphatnak azonos csoportbeli ellenfelet sem.) Az esélytelen angyali nyugalmával játszó görögök azonban lehűtötték a kedélyeket, hiszen az első félóra végén tizenegyesből vezetéshez jutottak. Még az első félidő vége előtt Sanchez szépített. A második felvonásban a fölényben játszó Valencia Angloma révén a három pontot, és az ennél sokkal fontosabb csoportelsőséget is megszerezték.