Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-7 °C
0 °C

Maldini váltotta Zaccheronit a Milan kispadján

2001.03.14. 19:00
A bajnokok Ligája második körének utolsó fordulójában eldőlt, hogy az utolsó még versenyben lévő olasz csapat, a Milan is búcsút int az elsőszámú európai kupaversengésnek. A kiesést követően a milánói elitklub vezetői menesztették a csapat vezetőedzőjét, Alberto Zaccheronit. Helyére a válogatott egykori trénerét Cesare Maldinit nevezték ki a szezon végéig. Segítője a gárda volt játékosa Mauro Tassotti lett.

Zaccheroni búcsúzik

Milan-Deportivo
Amikor Dallas skót játékvezető kedd este tizenegy óra tájban lefújta a Milan-Deportivo La Coruna Bajnokok Ligája érkőzést, már lehetett sejteni, hogy az egy-egyes végeredmény, amely a hazai csapat kiesését jelentette az elsőszámú európai labdarúgó kupából, nem marad következmények nélkül. A piros-feketék vezetősége rögtön lépett, és a másnap délelőtti sajtótájékoztatón bejelentették, hogy azonnali hatállyal megszűntetik a gárda vezetőedzőjének, Alberto Zaccheroninak a szerződését. Helyére, némiképp meglepetést okozva, Cesare Maldinit nevezték ki a szezon hátra lévő részére.

Egy hazai döntetlen után nem rúgnak ki egy edzőt, még a meglehetősen nagyigényű itáliai klubokból sem. Zacceroni távozása sem a BL meccs után dőlt el, az legfeljebb az utolsó csepp volt a pohárban. Az okokat itt is régebbről kell keresni, a tréner menesztése már néhány hete erősen érlelődött. A döntést persze jelentősen megkönnyítette a kupakiesés miatt elkeseredett szurkolók tüntetése az egyesület vezetése ellen. A klubvezetés összeült, és döntött: Zaccheroninak mennie kell!

Elmaradt eredmények

A határozatot Adriano Galliani, az egyesület alelnöke ismertette a sajtó képviselőivel. A döntés lényegében azért születtet meg, mert a csapat december közepe óta mély gödörbe került, tizennyolc kupa és bajnoki mérkőzésből mindössze kettőt nyert meg. A hazai pontvadászatban, a Seria A-ban a szerénynek mondható a nyolcadik helyen álla gárda, és egyre távolabb kerül nem csak a Bajnokok Ligája szerepléstől, hanem az UEFA kupától is.

Zaccheroni sorsa tipikus edzői sors. Három éve, amikor átvette a milánóiak irányítását, megnyerték az itáliai bajnokságot. A második évben sem volt ok a panaszra, az aranyérem ugyan elmaradt, de a csapat kvalifikálta magát a BL-be. Az idei szezonban december közepéig még jól mentek a dolgok, a piros-feketék a Barcelonát kiütve továbbjutottak a Bajnokok Ligájának második körébe. A múlt év végétől azonban megtorpantak a milánóiak, több kínos eredmény is becsúszott. Ha sikerült volna a továbblépés a BL-ből, még ez is megbocsátható lett volna, de kieséssel megpecsételődött a tréner sorsa.

Maldini az új tréner

Zaccheroni utóda egy ,,régi motoros" Cesare Maldini lett. Maldini kinevezése némiképp meglepő, hiszen több mint két éve nem vezetett csapatot. A hetvenedik évében járó edző legutóbb az olasz válogatottat dirigálta, az azzurikkal részt vett az 1998-as labdarúgó világbajnokságon is. Milanói kötődése közismert, kapitánya volt az 1963-as BEK-et nyert társulatnak, valamint édesapja a csapat jelenlegi kapitányának, Paolo Maldininek. A ,,Milan vonulatot" erősítendő, a másodedzőnek a néhány évvel ezelőtti gárda oszlopos tagját, az ifjúsági csapat trénerét, Mauro Tassottit nevezték ki. Maldini megbízása nyilvánvalóan csak időleges, végső megoldásként egyre többen emlegetik a török Fatih Terim nevét.  • Vennék
  • Hírek