Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Mi a baj a Dunaferr-rel?

2001.03.21. 15:45
A tények elkeserítőek a bajnokcsapattal kapcsolatosan: négy meccs óta nem nyertek - a tavalyi idényben mindössze egyszer kaptak ki -, és visszacsúsztak a bajnokságban a hetedik helyre. Egervári Sándor szakvezető elismerte: nekik jött a legjobbkor, hogy a válogatott találkozó miatt két hétig pihenhetnek. A pihenés, a rendteremtés azonban büntetésekkel kezdődött. A klubelnök szerint elégedettek lettek a játékosok.
Tavaly látványos futballt játszva a Dunaferr toronymagasan nyerte a magyar bajnokságot. A gárda a Bajnokok Ligájában is nagyszerűen játszott, egyértelmű elismerést és szimpátiát vívott ki szerte az országban. Aztán megszakadt valami. Ősszel váratlan vereségek érték a csapatot, ám ebből még senki nem vont le messzemenő következtetéseket. A tavaszi rajt azonban még a pesszimista várakozásokat alulmúlt. Egyetlen pontocskára futotta a gárda erejéből, idegesen, kapkodóan játszott az együttes, mintha kicserélték volna a tavalyi társulatot.

Dunaferr milliárdos hiánya nem hat ki a klubra

Debrecenben úgy kapott ki a Dunaferr, hogy több mint hússzor lőttek kapura Rósáék - eredménytelenül. Szemlátomást nem koncentráltak eléggé, a legjobb helyzetekben is rosszul találták el a labdát, nem lehetett más a vége, csak vereség. Tavaly ezeket a helyzeteket simán belőtték, most nem. Mindemellett - aligha vitatható - a győzelmi kényszer is nyomasztólag hatott.

,,Fejben nem voltunk ott" - nyilatkozta Petry Zsolt az Izland elleni csúfos vereséggel zárult vb-selejtező után. Ezt lehet érezni a Dunaferr-rel kapcsolatosan is. Pedig a klubelnök, dr. Szabó József eleinte nyugtatott. A vezetőségváltás ellenére minden rendben van, a játékosok időben megkapják a fizetésüket, nincsenek elmaradások, aggodalomra egyáltalán semmi ok. Korántsem kell attól tartani, hogy a klubnak filléres gondjai lesznek, hogy a melegvizet sem tudják kifizetni.

Szabó érdeklődésünkre elmondta: a Dunaferr milliárdos hiánya - egyes források szerint négymilliárd is lehet a veszteség - nem hathat ki a klubra. Egyetlen szakosztályra sem. Ám valahogy a nyugtató szó nem használt.

Szabó szerint elégedettek lettek a játékosok

Zavadszky egyik közelmúltbeli nyilatkozatában nem rejtette véka alá: a bizonytalanság nem hat jól rájuk. Igen ám, de ha nem hiszik el, hogy nem lehet baj, ha nem hisznek a főnöknek, ha nem jut el a tudatukig, hogy tényleg nincs baj, és pontosan megkapják a fizetésüket, akkor a főnök elveszti a türelmét. Ezúttal is ez történt.

Meghozták az ítéletet: Zavadszky, Orosz, Salamon a tartalékok között fog edzeni. Mert havi egymillióért ez a teljesítmény kevés. És ezt már nem lehet arra fogni, hogy tavaly szerencséjük volt, befelé pattantak a labdák a kapufáról, most meg kifelé. Szabó szerint elégedettek lettek a játékosok, nem motiválja őket különösebben, hogy Európa-hírű legyen a Dunaferr, nekik elég, ha itthon jól keresnek. (Magyar betegség?)

A Dunaferrnek azonban ez nem elég. Zavadszky már többször elmondta, hogy külföldre szeretne menni. A junior csapatból - alighanem - nehezebb lesz a dolga.

Mindemellett tény: Tavaly három bajnoki címet nyertek a Dunaferr csapatai. Futball, jégkorong, férfi kézilabda. Idén egyet már biztosan nem tudnak megvédeni, az Alba Volán ugyanis megelőzte őket hokiban.

Egyöntetű volt akkor a vélemény: az döntött, hogy jobban akarták a sikert. A sportban az is benne van - vélekedik Szabó -, nem lehet mindig nyerni. De az már elfogadhatatlan, hogy kényelmesek is lettek.