Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Enyhítették 'Kis Hypósék' börtönbüntetését

2001.03.29. 19:31
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság csütörtökön jogerős ítéletében enyhítette a két évvel ezelőtt vasúti kocsikat megrongáló és felgyújtó ferencvárosi szurkolók ellen hozott elsőfokú bírói határozatot. Az elsőrendű vádlott, Karsai Sándor, akit a szurkolók "Kis Hypósként" ismernek, öt év helyett négy év börtönbüntetést kapott. Bátyja, "Hypós Feri" - a Ferencváros vezérszurkolója - szerint bár csökkentették a tételeket, de ők sokkal enyhébb ítéletekre számítottak.
Jogerős ítélet született azoknak a ferencvárosi szurkolóknak az ügyében, akik 1999 májusában a Nyírség FC - FTC meccset követően vasúti kocsikat rongáltak meg és gyújtottak fel.

Enyhébb börtönbüntetések

A letartóztatásban lévő szurkolókat többek között a közlekedés biztonsága elleni bűntett miatt mondta ki bűnösnek a másodfokon eljáró Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság. A döntésében mérsékelték az elsőfokon eljárt helyi bíróság ítéletét.

Az elsőrendű vádlott Karsai Sándort - akit a szurkolók "Kis Hypósnak" hívnak - 5 helyett 4 év, a másodrendű Mikó Zoltánt 4 év 8 hónap helyett 3 év 6 hónap szabadságvesztéssel sújtotta a bíróság. A harmadrendű vádlott Hegedűs Csaba 4 év 10 hónapos, a negyedrendű Vincze Krisztián 4 év 6 hónapos börtönbüntetését 14-14 hónappal mérsékelték.

Az új ítéletet Kovacsics László tanácsvezető bíró azzal indokolta, hogy az elsőfokú ítélet kiegészítésre és helyesbítésre szorult. Döntése szerint az új büntetési tételek is kellően elrettentőek ahhoz, hogy hasonló cselekmények ne forduljanak elő.

"Hypós" elégedetlen a döntéssel

Karsai Ferenc - alias Hypós -
Az ítélet a ferencvárosi szurkolók között nagy visszhangot váltott ki. Karsai Ferenc - alias Hypós - elégedetlen a döntéssel: "Némileg enyhítették az ítélteteket, de igazából még kedvezőbb ítéletekre számítottunk. Úgy gondoltuk, hogy az öcsém büntetését jobban csökkentik, a többieket pedig felfüggesztett ítélettel kiengedik. Olyan ez, mint egy győztesnek látszó mérkőzést döntetlenre adni hazai pályán. Ezért egyértelműen csalódás az ítélet!"

Hypós szerint nagyon súlyos ítéletek születtek. Érthetetlennek tarja, hogy bár a tanúvallomások számtalan ellentmondást tartalmaztak, a bíróság mégis figyelembe vette ezeket. Szerinte már az elsőfokú ítélet is "koncepciós, teljesen megalapozatlan ítélet" volt, és csak arra szolgált, hogy minél jobban elítélhessék az öccsét. Az öccse így fel volt készülve a másodfokú döntésre is, de a többiek rendkívül elkeseredettek voltak az ítélethirdetés után.

A rendkívüli perorvoslatokon még nem gondolkodtak, idő kell, hogy a lehetőségeket mérlegeljék.  • Vennék
  • Bankszámla