Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
2 °C
8 °C

Elérte a török vész a Realt, visszavágott a Bayern

2001.04.03. 23:01
Két igazi presztízscsatával kezdődtek a Bajnokok Ligája negyeddöntői. Két évvel ezelőtt ugyanis a hosszabbításban veszítette el a BL-döntőt a Bayern München a Manchester United ellen, míg a tavalyi Szuper Kupa-döntőt a Galatasaray hódította el a Real Madrid ellenében. A Münchennek sikerült a revansvétel, míg a Realnak nem.
Különös pikantériát adott az előbbi meccsnek, hogy épp kedden jelent meg a Daily Telegraphban a hír, hogy az utóbbi négy év két legeredményesebb edzője Alex Ferguson, illetve Ottmar Hitzfeld lett. Ferguson mindössze egy százalékkal produkált jobbat, mint a bajorok kispadján ülő tréner.

Effenberg vezérletével visszavágott a Bayern
Fotó: EPA
Ám azt talán a két szakvezető sem gondolta volna, hogy az első igazán komoly helyzetre a huszonnegyedik percig kell várni. Ekkor Cole kapott jó indítást, de tizenhatról fölé lőtt. A Bayern két perc múlva válaszolt, a védők röviden szabadítottak fel, de ezúttal Szalihamidzsics nem találta a kaput.

Nagyjából ennyivel le is zárható az első félidő. Némiképp unalmasra sikeredett ez a játékrész, érezhetően nem volt kockázat a hazaiak játékában, statikusan és fantázia nélkül játszottak. Gyorsan hozzá kell tenni, hogy a Bayern remekül védekezett, olykor kilenc emberrel.

Beckham egyszer sem villant beadásával - Lizarazu jól őrizte -, a szögletei sem úgy jöttek össze, Kahn rendre lehúzta azokat. Giggs és Cole is tétován próbálkozott. Ha a németekhez került a labda, nagyon megbecsülték, emiatt alakulhatott ki, hogy a labdabirtoklásban ők vezettek - 59 százalékkal - a félidőt záró sípszóig.

A Manchester helyzetig is alig jutott

A Manchester a Bayern labdázgatását nyugodtan nézte, a letámadásuk nem működött jól, nem tudtak váratlanul labdát szerezni, ezért a gyors támadás esélye már eleve ki volt zárva. A második félidőben ennél sokkal több kellett, ha előnyt akart szerezni a United.

Ehelyett azonban a Bayern lépett fel támadólag, előbb Effenberg szabadrúgása, majd Elber lövése kerülte el centikkel a kaput. Ezek után Jeremies kétszer veszélyeztetett, az ötös sarkáról például fejbe lőtte Barthezt. Nem sokkal később a csereként beállt Zickler bombázott a kapufára. A másik csereember, Sergio már sokkal higgadtabb volt, négy méterről a francia kapus mellett a hálóba passzolt.

A Manchester játékát jól jellemzi, hogy Beckham két méterrel lőtte fölé egy szabadrúgást tizenhét méterről, míg Scholes az égbe lőtt húszról. A rangsorban második tréner ezúttal megtréfálta az elsőt, és egyértelműen Hitzfeld lepte meg Ferguson, jóllehet, a meccs előtt úgy vélekedett, hogy igen nehéz lesz "megfogni" kollégáját, mert annyira ismeri egymást a két csapat.

Manchester United-Bayern München 0-1 (0-0)
Manchester, 65 000 V: Lopez Nieto(spanyol)
Manchester United: Barthez - G. Neville, Stam, Brown, Silvestre - Beckham(Yorke), Keane, Scholes, Giggs - Cole, Solksjaer
Bayer München: Kahn - Kuffour, Andersson, Linke - Jeremies, Effenberg, Scholl(Sergio), Lizarazu, Salihamidzics -, Jancker(Zickler), Elber,
Gól: Sergio a 86.percben
Sárga lap: Beckham (nem játszhat Münchenben) Szalihamidzsics (ő sem játszhat) Effenberg, Lizarazu (ő sem játszhat)

Kétgólos hátrányból fordítottak a törökök

A törökök kezdték aktívabban a mérkőzést, fanatikus szurkolóseregüket szerették volna mihamarabb kiszolgálni. Hagi volt leginkább elemében, sokszor lőtt távolról, de Casillason ezek a lövések nem fogtak ki. A Realnak alig volt momentuma az első félórában, de ezen a találkozón is bebizonyították, hogy nem véletlenül a sorozat esélyese, és hogy a világ legjobb formában lévő együttese.

Jardel hatodszor lőtt gólt a Realnak
Fotó: EPA
A 33. percben Figo villant egyet, jól ívélt be jobbról, és a sokáig kegyvesztett és nélkülözött Helguera a hálóba fejelte a labdát. Tíz perc sem telt el, amikor Galata kapott egy újabb gólt. Ezúttal Makelele mattolta a brazil világbajnok Taffarelt.

A törökök viszont nem kedvetlenedtek el, és a második félidő jól kezdődött számukra, hiszen tüstént szépítettek. Makelele ezúttal nem jeleskedett, hiszen ő csúszott be rosszul, és Hasszan Sas átesett a lábán. A jogos tizenegyest Ümit nem hibázta el. A törökök támadásban maradtak, Jardel fejesei rendszeresen veszélyt jelentettek a kapura. Ha neki - ekkor még - nem is, Hasszán Sasnak sikerült - tíz perccel az első találat után - a kapuba juttatnia a labdát, hogy aztán a brazil sztár is a mennybe menjen, hiszen a gólja - szokásosan: fejjel - egyszersmind azt is jelentette, hogy hatodszor talált a Real hálójába.

A negyediket nem adta meg Collina

A Real nem volt képes ellenállni a török rohamoknak, rá sem lehetett ismerni a címvédőre. Megérdemelten nyertek a hazaiak, és így teljesen nyílt a madridi visszavágó, jóllehet, az első játékrész után úgy tűnt, hogy a Real simán "begyűri" a sárga-pirosakat. Ám a Galatasaray ezúttal is igazolta, hogy nem a véletlen műve volt, hogy idáig jutottak, illetve hogy tavaly megnyerték az UEFA- és a Szuper Kupát. A harmadik török gól után kialudtak a stadion egy részében a fények, így kényszerszünetre készültek a csapatok. A pihenő nem fogta vissza a törököket, és újabb gólt értek el, de ezt Collina érvénytelenítette.

Galatasaray-Real Madrid 3-2 (0-2)
Isztambul, 40 000 néző V: Collina (olasz)
Galatasaray: Taffarel - Ümit, K. Bülent, Popescu, Capone(Bulent) - Ergün, Okan, Hagi, Haszan Sas - Suat(Fatih), Jardel
Real Madrid: Casillas - Salgado, Hierro, Karanka, Roberto Carlos - Helguera, Makelele(Celades), Figo, McManaman(Solari) - Raul, Morientes(Guti)
Gól: Helguera a 33., Makelele a 42., Ümit(11-esből) a 48. Haszan Sas a 66., Jardel a 75. percben
Sárga lap: Okun, Popescu, Salgado