Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Görög-török pályázat a 2008-as Eb-re

2001.04.03. 12:44
A Görög Labdarúgó Szövetség (EPO) hivatalos állásfoglalást kért a kormánytól, mely szerint szeretne közös Eb-pályázatot benyújtani Törökországgal. Az EPO a 2008-as kontinensvetélkedő rendezésére szeretne jelentkezni. Eddig hivatalosan csak Ausztria és Svájc jelezte szándékát.
A szövetség vezetői Evangelosz Venizelosz kulturális minisztertől és Georgasz Floridisz sportért felelős államtitkártól várnak egyértelmű választ. Nem szeretnének úgy járni mint tavaly, amikor már nyáron elkezdték a közös tárgyalásokat a két szövetség vezetői, de a tárgyalások megszakadtak, miután sem a görög, sem pedig a török kormány nem nyilvánított véleményt az ügyben. A két ország viszonya évtizedek óta meglehetősen feszült Ciprus miatt (részletek a keretesben.)

A görög-török viszony
A két ország viszonya finoman fogalmazva is feszült, ennek oka pedig Ciprus. A "szerelem szigete" évtizedek óta megosztott: a ciprusi Török Köztársaságot csupán Ankara ismeri el, míg a görögök bojkottálni akarják az EU keleti bővítését, ha nem veszik fel Ciprust is a tagjaik sorába. A két ország kapcsolatán azonban sokat javítottak az 1999-es görög-, illetve törökországi földrengések. A szomorú események során a korábbiakhoz képest a kapcsolat jelentősen javult, a két kormány ugyanis kölcsönös segítséget nyújtott egymásnak.
A sportban azonban nem ilyen nagy az ellenségeskedés. Ennek jele többek között, hogy tavaly szeptemberben a török Ibrahim Kutluay az AEK Athén férfi kosárlabdacsapatába szerződött, januárban pedig a görög elsőosztályú Xanthi török futballistával, Orhan Kaynakkal erősítette meg keretét.

Az Eb rendezés azonban még közelebb hozhatja egymáshoz a két országot. Eddig csupán a közös osztrák-svájci rendezés érkezett be az UEFA -hoz. Tervezi még Oroszország is jelentkezését és szóba került Skócia, Wales és Írország szövetségei részéről is a közös rendezés ötlete. Ugyanúgy még csak a tervezés időszakában jár a skandináv országok részéről is, hogy házigazdái legyenek a földrész legnagyobb focieseményének.

Magyarország még nem döntött, hogy egyedül vagy Horvátországgal közösen jelentkezik.