Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-7 °C
0 °C

Németország labdarúgó Európa-bajnokságot rendezne

2001.04.10. 12:00
A német labdarúgó szövetség április végén hivatalba lépő új elnöke, Gerhard Mayer-Vorfelder szeretné megpályázni a 2012-es vagy 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság rendezését. A sportvezető elsősorban gazdasági okokkal indokolta az időpontválasztást. Mayer-Vorfelder szerint a kedvező döntést elősegítheti a 2006-os vb sieres megrendezése is.
Újabb jelentős világeseményt szeretne rendezni Németország. Ezúttal a 2012-es vagy a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokságot vették célba. A német labdarúgó szövetség újonnan hivatalba lépő elnöke, Gerhard Mayer-Vorfelder gazdasági szempontokkal magyarázta az időpont megválasztását:
" Gazdasági szempontból mindenképpen ez a két időpont lenne a legideálisabb. Természetesen egyeztetnünk kell az olimpiai bizottsággal is, mert ha a nyári játékokra jelentkezünk, akkor nincs értelme az Eb-ért harcba indulni. Ugyanakkor egy jól sikerült világbajnokság után, 2006-ban majdnem biztosra lehet venni, hogy az Eb-t is megkapjuk, ha kandidálunk."

Világbajnokság után Eb-t rendezne Németország

A nyilatkozat meglepő, hiszen Németország nemrég kapta meg a 2006-os világbajnokság rendezési jogát. A döntés - mint ismert- viharos körülmények között születetett meg. A németek minimális különbséggel, egy szavazattal előzék meg a dél-afrikaiakat. Közfelháborodást keltett hogy, mint utólag kiderült, az új-zélandi küldött labdarúgó szövetsége hivatalos ajánlásával szemben voksolt az európai országra. A német győzelem jelentős felháborodást keltett a világ labdarúgó közvéleményében. Sokan a határozat megváltoztatását vagy új szavazást sürgettek.

Megújul a német labdarúgás

A kijelentés része a német labdarúgást jelentős megújítását szorgalmazó tervnek. A fehér-fekete mezesek az utóbbi években többször nagy pofont kaptak a világeseményeken. Gondoljunk csak a franciaországi vb-n a horvátoktól elszenvedett kiütéses vereségre, vagy a tavalyi kontinensviadal kudarcára, amikor már a csoportmeccsek után távozni kényszültek a németek. A sorozatos sikertelenségek késztették a labdarúgó szövetséget arra, hogy olyan programot indítsanak el, amely biztosíthatja a német futball felemelkedését.

A 2004-es portugáliai Európa-bajnokságra egy jelentősen megfiatalított csapatot indítanak, amelynek elsődlegesen a két évvel későbbi világbajnokságra kell megerősödnie. A hazai rendezésű világbajnokságon természetesen a kupa elhódítása a cél. Egy jól sikerült vlágbajnokság pedig kiváló ajánlólevél lehet az Európa-bajnokság kandidálására.  • Vennék
  • Hírek