Márk
13 °C
28 °C

Guardiola a szezon végén elhagyja a Barcelonát

2001.04.11. 18:55
Josep Guardiola, az FC Barcelona labdarúgócsapatának játékosa a szezon befejezésével elhagyja jelenlegi egyesületét. A katalánok csaptkapitánya tizenhét évet játszott a piros-kék egyesültetben, tagja volt a BEK , KEK és Szuer Kupa-győztes csapatnak. Guardiola jövőbeli csapatáról még nem döntött, csupán az bizos, hogy külföldön fejezi be pályautását.
Az idény befejeztével búcsúzik az FC Barcelona labdarúgócsapatától Josep Guardiola, a katalán klub válogatott középpályása. A piros-kék alakulat kapitánya tizenhét év után a következő szezont már egy új csapat színeiben szeretné elkezdeni. Jövőbeli egyesületéről még nem döntött, csupán annyi bizonyos, hogy nem marad Spanyolországban, külföldre szerződik. A játékost a hírek szerint már megkereste az angol Chelsea és Newcastle United is. Az utóbbi klub edzője az a Bobby Robson, aki egykor irányította a Barcelonát is.

Nehéz döntés hozott a játékos

A labdarúgó döntéséről még kedden este értesítette a katalán klub elnökét, Juan Gaspardot. Az elnök megértőnek bizonyult, és támogatásáról biztosította Guardiolát. Megadja a lehetőséget a játékosnak, hogy ha nem sikerülne klubot találnia, akkor visszatérhet anyaegyesületébe. A játékos a másnapi sajtótájékoztatón így nyilatkozott távozásáról:
"Nem volt könnyű meghoznom a döntést. A jövőről szólva csupán egy a biztos, hogy június harmincadikával elhagyom a Barcelonát. Valószínűleg Angliában, Franciaországban, Németországban vagy Olaszországban játszom majd. Szeretnék még egy nagy csapat tagja leni, amely európai kupát nyer."

BEK-győzelem és olimpiai bajnoki cím

A piros-kékek ásza tizenhárom évesen, 1984-ben szerződött Barcelonába a közeli Manresából. A felnőtt csapatban 1990-ben játszott először, és azóta összesen 255 spanyol első osztályú találkozón szerepelt, valamennyi a Barca színeiben. Legnagyobb klubsikerét 1992-be érte el , amikor a katalánok Ronald Koeman góljával a Wembleyben egy nullra legyőzték az olasz Sampdoriát, és ezzel megnyerték a BEK-et. Tagja volt az 1997-ben KEK-győztes, és az 1993-ban és 1998-ban Szuper Kupa-nyertes gárdának. Hat bajnoki címet, két Király Kupát és négy Spanyol Szuper Kupát is begyűjtött eredményes pályafutása alatt. A válogatottban 1992-ben mutatkozott be, és negyvenháromszor játszott a nemzeti csapatban.Ugyanebben az évben tagja volt a "hazai pályán" olimpiai bajnokságot nyert válogatottnak.