Bernadett
0 °C
4 °C
Kékesi Márton
ma 02:15
Kékesi Márton
Alpesi sí

Tornyi Barnabást menesztették Kispestről

2001.04.11. 20:24
Menesztették Tornyi Barnabást, a Kispest Honvéd labdarúgó csapatának vezetőedzőjét. A piros-fekete klub vezetősége szerződésszegésre hivatkozva bontotta fel a szerződést. A csapat irányítását ideiglenesen a pályaedző, Szurgent Lajos vette át.
A Kispest-Honvéd labdarúgó csapatának vezetősége szerdán szerződést bontott a gárda vezetőedzőjével, Tornyi Barnabással. A klubvezetés szerződésszegésre hivatkozva menesztette a trénert. Az okokról pontosabb felvilágosítást egyelőre nem adott a vezetőség. Varga Sándor klubigazgató szűkszavúan kommentálta a történteket:
"A szakvezető szerződésszegést követett el, ezért született ez a határozat. Többet ezzel kapcsolatban nem szeretnénk mondani. A bajnokság hátralévő fordulóiban Szurgent Lajos pályaedző irányítja a szakmai munkát. Kispesten eddig egy találkozón látta el a vezetőedzői feladatokat, azt a mérkőzést megnyerte a csapat. Bízunk benne, hogy minél tovább sikerül megőriznie a veretlenségét."

Tornyi kontra vezetőség

A Kispest jelenleg hetedik helyen áll a bajnokságban. Az utóbbi fordulókban jól szerepelt a csapat, idegenben verték a Ferencvárost és a Debrecent, valamint döntetlent játszottak a Vasassal. Az eredmények ellenére, a hírek szerint, a csapat összeállításával kapcsolatban feszültség alakult ki Tornyi és a vezetőség között. Információink szerint elsősorban az új légiós csatár, Sasu szerepeltetésével nem értett egyet Tornyi, míg a vezetők mindenképpen a pályán szerették volna látni a drágán vásárolt játékost. A legutóbbi fordulóban játszott is vendégmunkás, és góljaival jelentős érdemket szerzett a debreceni sikerben. Az ellentéteket növelte, hogy mnd a két fél nehezményezte a "túloldal" sajtónak adott nyilatkozatait .

Szurgent Lajos az új tréner

Szurgent Lajos, a Kispest-Honvéd labdarúgócsapatának eddigi pályaedzője számára nem volt váratlan Tornyi menesztése:
"Az utóbbi időben már érezni lehetett, hogy valami történni fog. Nem volt meg az az összhang a vezetők és Tornyi Barnabás között, ami korábban jellemezte az együttműködésüket. Részletekbe nem szeretnék belemenni, mert azok nem tartoznak rám. Két évvel ezelőtt tértem vissza a klubhoz, a felnőttek mellett együtt dolgoztam a juniorokkal is, így várható volt, hogy vészmegoldásként először rám gondolnak. Szívesen vállalom ezt a feladatot, szeretnék a fiatal, tehetséges labdarúgók közül többet beépíteni a csapatba. A célkitűzés az idény előtt a bennmaradás kiharcolása volt. Bár jelenleg nem állunk rosszul, mégis úgy érzem, hogy változatlanul ez a reális elvárás velünk szemben."

Tornyi Barnabás érdeklődésünkre elmondta, hogy nyilatkozni csak csütörtök délután fog, miután mindenben egyeztetett ügyvédjével.

Tornyi állomásai és "hibái"
Tatabánya
Miután letette névjegyét Oroszlányban, a Tatabánya hívta, amelyet hatodik helyig hozott fel. A város a lábai előtt hevert, Tornyi pedig összeveszett Sárosi Ferenccel és viharos körülmények között távozott. A Tatabánya egy év múlva kiesett_

Diósgyőr 1. rész
'92-ben azért hívták Diósgyőrbe, hogy tartsa bent a csapatot. Ez sikerült neki, így egyből lecsapott rá a nemzetközi álmokat szövögető Győr.

Győr
Győrött azonban még mindig Verebes, a Mágus volt az etalon. Majd az azóta legendává váló újságírós affér miatt, idő előtt távozott innen is.

Amerika
A magyar futballban csalódott Tornyi egészen Amerikáig menekül. Ott előadásokat tart és ismerkedik a körülményekkel. Energiával feltöltődve tér haza.

Diósgyőr 2. rész
Az Egressyvel és Kuttorral megerősített Diósgyőrrel egészen a harmadik helyig menetel, legtöbbször 18-20 ezer ember előtt játszva a hazai meccseiket. Az egész ország róla beszélt, ő pedig a vezetőkkel beszélt. Ez lett a veszte. Pedig csak csapata és saját maga pénzét kérte számon, a vezetőkön. A válasz: Nincs, csak kevesebb a megbeszéltnél. Tornyi azonban nem alkudozott és távozott. Azóta a diósgyőri futball szinte eltűnt_

Olimpiai válogatott
Ezután jött Kovács Attila, akkori MLSZ elnök felkérése, hogy irányítsa az olimpiai válogatottat. Ez volt talán az egyetlen próbálkozása, amikor nem tudott jelentősebb eredményeket felmutatni. Kovács bukásával neki is mennie kellett.

Zalaegerszeg
A zalai megyeszékhelyen is megváltóként várták és hosszú időre terveztek vele. Bíztak benne, hogy mégiscsak más lett az erényeivel és a hibáival együtt. A csapat elkezdett alakulni, és Tornyi úgy gondolta belelát és beleszólhat a ZTE belső ügyeibe is. Mivel sokan megijedtek ettől, hogy Tornyinak akár igaza is lehet, ismét néhány hét elteltével vennie kellett a kalapját. Később napvilágot láttak olyan hírek is, hogy ne legyen már túl sikeres a csapat, mert nem lesz miből kifizetni a prémiumokat_

Ezután jött a Kispest, a folytatást pedig sűrű homály fedi. Mint azt is, hogy egy kifejezetten sikeres, eredményeket produkáló edzőnek miért kell mindig kinyitni a száját, ha nem kérdezik, akkor is.