Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Edzőváltás a Barcelonánál

2001.04.23. 22:02
Amiről már hetek óta beszéltek, hétfőn bekövetkezett: Llorenc Serra Ferrernek el kell hagynia a Barcelona kispadját. A csapat nem jutott az UEFA kupa döntőjébe, kétszer egymás után 4-4-es döntetlent játszott, majd a kieső helyen álló Osasuna ellen 3-1-es vereséget szenvedett. Ferrernek ez a vereség az állásába került. Utóda a korábbi neves játékos, a klub technikai igazgatója, Carlos Rexach lett.
A Barcelona kispadjára két éve szerződtették Louis van Gaalt, aki korábban az Ajax élén sikert sikerre halmozott, a hollandok elhódították vele a Bajnokok Ligája trófeát. Ideális választásnak tűnt ahhoz, hogy a csapat régi sikerei fényében csillogjon. Még azt is eltűrték neki, hogy a katalán csapatból kis-Ajaxot kreált. Olykor hat hollandot jelölt a csapatba, ami még nem is lett volna baj, ha nyernek, de a sikerek elkerülték őket.

Llorenc Serra Ferrer
Rosszul mutatta a helyes irányt
A bajnokságban sokat kínlódtak, a Bajnokok Ligájában bejutottak ugyan a legjobb négy társulat közé, de ott a Valencia megállította őket. Van Gaal előbb a csapat sztárjával, Rivaldóval, később a közönséggel is összetűzésbe került, és menni kellett.

Helyére Ferrer érkezett, és egy ideig nyugalom volt körülötte és a gárda körül is. A Bajnokok Ligájában azonban nem jutottak a legjobb tizenhat közé, de ezt még elnézték neki. A Reallal ekkor már nem volt képes tartani a lépést a Barca - tetemes előnyre tett szert a Madrid, jelenleg tizenhét pont a hátrány -, de bíztak benne.

Kluivert a fizetését kevesellte, Rivaldo Manchester felé kacsintgatott

Felmerült az is a napokban, hogy több játékost elküldenek, mert már egyre inkább azzal foglalkoznak, hogy a következő idényben melyik egyesületben folytatják pályafutásukat. Ferrer a gondok felett nem tudott uralkodni, Kluivert kevesellte a fizetését - eközben bejelentkezett érte a Real -, az utóbbi néhány meccsen a Manchesterrel szóba hozott aranylabdás Rivaldo sem villogott.

A barca elnöke (jobbra) gratulál az új edzőnek
fotó: EPA
A sztárok azonban egyelőre maradhatnak, és a vezetőség az egyszerűbb lépést választotta: menjen az edző. Nem várták meg a szezon végét, mert pillanatnyilag a Barcelona csupán az ötödik a bajnokságban, vagyis nem tartózkodik Bajnokok Ligája részvételre jogosító helyen.

Az pedig egyértelmű: az igazi pénzforrás a BL. A katalánok hátránya két pont a Mallorcával szemben, és a hátralévő hét fordulóban Rexachnak nem is lehet más a feladata, mint hogy a süllyedő Barcát legalább a negyedik helyre kormányozza.

Amennyiben ehhez a játékosok partnerek, akkor nem lehet gond, ám ha továbbra érdekli igazán őket a csapat sorsa, akkor elérhetetlen a célkitűzés.