Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Hagi ismét visszavonul

2001.04.24. 12:51
A névnapján, kedden játssza búcsúmeccsét minden idők legnagyobb román labdarúgója, Gheorghe Hagi. A szerényen csak a Kárpátok Maradonájaként ismert középpályás stílszerűen a világválogatott ellen búcsúzik. A Gala Hagi elnevezésű, háromórás show-műsor magyar vonatkozású híre, hogy a világválogatottban helyet kapott Détári Lajos is.
Romániában az elmúlt napok a készülődés jegyében teltek. Szinte a Ceausescu kultuszt idézi, ami Hagi körül zajlik. Nincs nap, hogy ne tűnjön fel valamelyik tévécsatornán, és mindenkit előbányásztak, aki csak egy percig is valamilyen kapcsolatban állt a klasszis labdarúgóval.

Gheorghe Hagi
Természetesen a politikusok is "fürdenek" a sztár körüli fényárban. Hétfőn Adrian Nastase miniszterelnök diplomáciai útlevéllel és egy értékes bélyeggyűjteménnyel, Georgiu Gingaras ifjúsági és sportminiszter pedig állami kitüntetéssel köszöntötte a Kárpátok Maradonáját.

Soha nem látott show

A show rendezői elmondták, hogy holland szakemberek segítségével, Romániában még sohasem látott technikai felszereltségű fény- és hangeffektusokat varázsolnak a bukaresti Nemzeti Stadionba, ahová több mint hatvanezer nézőt várnak. Ők azok a szerencsések, akik utoljára láthatják válogatott színekben futballozni a román futball valaha élt legjobb játékosának tartott Hagit. A nézők három óriáskivetítőn követhetik Hagi pályafutásának legfontosabb mozzanatait. A fénypiramis energiaigényének előállítását négy külön generátor is segíti majd.

A hét elejétől kezdve érkeztek a meghívott sztárok az eseményre. A világválogatott derékhadát török, brazil és spanyol futballisták adják, akiket kedden délelőtt mutattak be a bukaresti Marriott szállóban. A román fővárosba érkezik Michel Platini is, valamint a spanyol szövetség elnöke, Angel Maria Villar, aki az est valamennyi szereplőjének FIFA-emlékérmet nyújt majd át. Úgy volt, hogy tiszteletét teszi Sepp Blatter FIFA-elnök is, ám az utolsó pillanatban lemondta a meghívást.

Románia is búcsúzik a Királytól
Amit Zámbó Jimmy a magyar közönségnek, azt jelenti a román focirajongóknak a kedden karrierjét befejező Gheroghe Hagi. A román lapok ugyanis "Királyról" írnak, öles címekben, teljes oldalakban.
A Ziua napilap terjedelmes oldalon "A Hagi-legenda elkezdődik" címmel közöl összeállítást a "minden idők legjobb román futballistájáról". Az újság kis jegyzetben "szomorú, de elkerülhetetlen" eseménynek nevezi Hagi visszavonulását, melynek dátumát az újságíró szerint megemlékező meccsek szervezésével kellene megünnepelni.
A többi lap nem ennyire mértéktartó a jelzőkben és dicséretekben. A Monitorul "A Király utolsó honfoglalása" címet adta összeállításának, a Cotidianul pedig "A Király lemond" címmel ír Hagiról. A Cotidianul megjegyzi: Hagi tánclépésekben cselezett, és ő írta a román foci történetét. A Monitorul pedig 2001 legfontosabb eseményének nevezte a Hagi visszavonulására rendezett gálát.

Román oldalról mindenki szeretné tiszteletét tenni a pályán, még ha csak percekre is. Másnap ugyanis Szlovákiával játszik barátságos mérkőzést a magyar válogatottal egy selejtezőcsoportban lévő román válogatott. Az UEFA-kupa-, BEK- és Szuperkupa-győztes Hagi, egy-egy félidőt futballozik majd mindkét csapatban.

Hagi egyszer már visszavonult, ám visszatért, éppen ellenünk. Június 2-án ismét román-magyar selejtező Bukarestben...

A gálán fellépő csapatok játékosai
Románia: Kapusok: Stelea, Prunea; védők: D. Petrescu, Contra, Belodedici, Prodan, Filipescu, Mihali, Ciobotariu, Selymes, Chivu; középpályások: Sabau, Gh. Popescu, Lupescu, Rotariu, Galca, D. Munteanu, I. Dumitrescu; csatárok: Raducioiu, V. Moldovan, Mutu.
Edzők: Mircea Lucescu, Jenei Imre

Világválogatott: Kapusok: Taffarel, Dida (brazilok); védők: Capone (brazil), Chendo, Sanchis (spanyolok), Bülent K. (török), Karhan (szlovák), Lalatovics (jugoszláv); középpályások: Okan, Suat (törökök), Celades (spanyol), Dunga (brazil), Di Livio (olasz), Sztoicskov (bolgár), Szavicsevics (jugoszláv), Prosinecki (horvát), Détári (magyar); csatárok: H. Sükür, Arif (törökök), Jardel (brazil), Butragueno (spanyol), Pjanovics (jugoszláv).
Edzők: Johan Cruyff, Radomir Antics, Fatih Terim, Hugo Sánchez