Konstantin
12 °C
25 °C

Roma-Lazio 2-2

2001.04.30. 08:43
A fővárosi derbi jó játékban nem, de látványos gólokban gazdag volt, s ami a legfontosabb: a bajnokság továbbra is nyílt.
A Stadio Olimpicóban természetesen 80 ezer fanatikus fogadta a rivális gárdákat. A "hazaiaktól" Montella és Emerson sérülés, míg a "vendégektől" Fernando Couto felfüggesztés, Veron pedig fáradtság miatt - szombaton érkezett vissza Argentínából - hiányzott.

Tapogatózó első félidő

Nem mondhatni, hogy a játékosokra is átragadt a szurkolók által sugárzott szenvedély, a játék közepes iramban zajlott, de ebben valószínűleg a nagy tét is közre játszott.

Hiszen a Roma egy esetleges győzelemmel nyolc pontra növelhette volna előnyét a dálután ikszelő Juventussal szemben, viszont vereség esetén a városi szomszédok négy pontra faraghatták volna hátrányukat a listavezetővel szemben.

Az első félidőben ennek megfelelően csupán két veszélyes akciót láthattunk: egy Mihajlovics szögletet az egyik, s egy Tommasi próbálkozást a másik oldalon.

Elhúznak Tottiék

A második negyvenöt perc már eseménydúsabb volt, s ha jó játékot nem is, de gólokat legalább hozott.

A 48. percben Delvecchio futott el a bal szélen, majd remekül lőtte középre a labdát, amit az ötös sarkán érkező Batistuta kapásból - zseniális pöccintéssel - továbbított a bal-alsó sarokba. Peruzzinak esélye sem volt a védésre.(1-0)

Szinte még fel sem ocsúdhattak a sasok - mindössze öt perc telt el -, amikor megduplázta előnyét a sárga-vörös gárda: Cristiano Zanetti remekül ívelte át a Lazio hátvédjeit, a kiugró Delvecchio pedig még lábujjheggyel elérte az átadást, amiután a labda tizenkét méteres út végén ismét Peruzzi portájának bal-alsó sarkában kötött ki. Szegény hálóőr erről sem tehetett.(2-0)

A biztos előnnyel a zsebében a Roma már csak a kontrákra játszott, a Lazio pedig gyűrte-gyűrte ellenfelét, ám játéka nem volt igazán átütő.

Mihajlovics bal lába még mindig a régi

Mihajlovics szögletei és szabadrúgásai azonban rendre veszélyt jelentettek, s épp egy pontrúgást követően sikerült a szépítés.

A jugoszláv védő labdáját Cafu épp a 16-oson álló Nedvedhez fejelte, aki megszelídítette az ajándékot, majd elemi erővel Antonioli kapujának közepébe bombázott.(2-1) (Toldo vagy Buffon talán kivédte volna, de ők e pillanatban még máshol játszanak...)

A félidő közepén Zoff, a kékek mester Lopezzel és Castromannal frissítette csapatát: Simeone és Poborsky ment le. Kollégája, Capello azonban nem állt át védekezőbb taktikára, pályán hagyta még a bokasérüléséből épp csak felépült, egyesek szerint telefájdalomcsillapítózott - szerintem kutya baja sem volt - Tottit is.

A Lazio a cserék ellenére sem lett veszélyesebb, ám küzdött, egészen az ötperces hosszabbítás végéig. Az óra ugyanis 94 perc, 36 másodpercet mutatott, amikor egy Mihajlovics-szögletet épp a nagy lendülettel a 16-os jobb-sarkánál érkező Castroman elé fejeltek a védők. Rosszul tették, ugyanis az argentin középpályás egy remekül eltalált lapos lövést ragasztott a bal-alsóba.(2-2)

Természetesen ez volt a meccs utolsó érdekes momentuma, a meglehetősen jól bíráskodó Braschi szinte azonnal lefújta a találkozót.

Semmi sem dőlt el

A döntetlennek természetesen a Lazio örült jobban, hiszen így még talán mindig bajnoki álmokat dédelgethet, azonban az igazi győzteseket 500 kilométerrel északabbra kell keresnünk. A Juventus ugyanis a Lecce ellen döntetlenezett, ám ezzel a 2-2-vel egyetlen pontot sem vesztett a Romával szemben.

Egy hét múlva pedig Juve-Roma, ott lehet, hogy tényleg eldől a bajnokság...

A 28. forduló délutáni mérkőzéseinek eredményei:

Juventus-Lecce 1-1 (1-1) G: Tudor 40', ill. Conticchio 41'

Fiorentina-Udinese 2-1 (0-1) G:Chiesa 52', 55', ill. Muzzi 13'

Bari-Perugia 3-4 (2-0) G: Poggi 11' (11-es), Mazzarelli 41', Marcolini 49', ill. Ahn 67', Robbiati 73', 75', Materazzi 80' (11-es)

Atalanta-Bologna 2-2 (0-0) G: Ventola 48', Morfeo 66', ill. Signori 58', 75'

Brescia-Inter 1-0 (1-0) G: Roby Baggio 11' (11-es)

Milan-Verona 1-0 (0-0) Shevcsenko 68' (11-es)