Sára, Márió
2 °C
6 °C

Visszavágott a Bayern a Realnak

2001.05.01. 22:51
Tavaly négyszer találkozott egymással a Bajnokok Ligájában a két együttes, és noha háromszor a Bayern nyert, a végén mégis a Real örülhetett, hiszen Madridba került a végső győztesnek járó díszes trófea. Hiába nyert a csoportmeccseken kétszer is a Bayern, az elődöntőben a Real volt a jobb, 3-2-es összesítéssel került a fináléba. A Bayernt természetesen a visszavágás vágya vezérelte, és miként a Manchester ellen ezúttal is sikerült a revansvétel.
HIRDETÉS
Bajnokok Ligája főtámogatója
Már a mérkőzést megelőzően hatalmas nyilatkozatháború alakult ki a két csapat vezetői és játékosai között. Érdekesség, hogy a Real szakvezetője, Vicente del Bosque azt választolta, amikor az esélyeket firtatták tőle, hogy szerinte nem lehet kikiáltani egyik csapatot sem kifejezett esélyesnek. "Két meccs lesz, amelyiken el kell dőlnie, melyikük a jobb" - vélekedett. Ottmar Hitzfeld viszont azt fejtegette, hogy nem tesz jót, hogy Németországban őket tartják a jobbnak.

A Real trénere azt sem rejtette véka alá, hogy két nagyon nehéz ütközetre számít, mert a Bayern Európa legjobban védekező társulata, és igen kemény munka árán lehet csak feltörni a védelmét. Manchesterben sem sikerült a hazaiaknak, hiába játszottak mindvégig fölényben, a német védelem elképesztően jól zárt.

Veszélytelen szabadrúgások

A meccs az első félidőben abszolút mértékben igazolta a spanyol szakvezető várakozásait. A Bayern visszahúzódott, átadta a területet a hazaiaknak, és a németek vajmi kevés kockázatot vállaltak. Elmaradtak a heves Real-rohamok, az első komolyabb helyzetet a 16. percben alakíthatta ki a BL-címvédő, ekkor Lizarazu hibázott, miután Salgado húzott el a jobb szélen, de lövés helyett a beadást választotta, és ez volt a rosszabbik megoldás.

A Real aztán a félidő hátralévő részében fokozatosan mezőnyfölénybe került, előbb Figo, majd Raul villant egyet, de először Kahn hárított, másodszor pedig, ha csak centikkel is, de célt tévesztett a lövés. A Real ügyesen játszotta meg a széleket, onnan lövöldözték be sorozatosan középre a labdákat - a félidő végén épp egy ilyenről maradt le Guti -, míg a Bayern szemlátomást feladta a támadások lehetőségét, mindössze kétszer jutottak el Casillas kapujáig.

Az első játékrészben amúgy az volt a legérdekesebb, hogy a Real szabadrúgásai korántsem jelentettek veszélyt a németek kapujára. Pedig szép számmal próbálkozhattak, de sem Figo, sem Roberto Carlos nem tudott úgy kapura lőni, hogy ne akadt volna el a sorfalban a labda.

Elber lába aranyat ért

A második félidőre aztán a Bayern valamelyest támadóbban jött ki, ezt egy helyzettel nyomatékosították is, erre azonban Mcmanaman tüstént válaszolt. Az 55. percben azonban megdermedt a hazai szurkolók ereiben a vér. Egy előrevágott labdát Elber 22 méterről, kapásból, nagyszerű mozdulattal kapura küldött, és a lepattanó labda Casillas mellett - csak hozzáérni tudott - a hálóba vágódott. Gyönyörű lövés volt. Mellesleg Elber játéka kérdéses volt, hiszen tizenkét nappal térdműtéte után "éledt fel" erre az összecsapásra.

A Real ezek után még több erőt adott bele a támadásokba. Ismét Mcmanaman lőtt, majd Helguera fejelt fölé, majd Salgado eresztett meg egy ravasz lövést. A Real folyamatosan támadott, de a védelmen és Kahnon képtelenek voltak kifogni. Mi több, három perccel a vége előtt Sergiónak volt egy újabb helyzete, de kihagyta.

A Real játékából ezen a napon hiányzott az átütőerő, Figo halványabb volt a szokottnál sokszor feleslegesen cselezgetett, a csatárok pedig eltűntek a német védők között. A Bayern mindemellett igen taktikusan és higgadtan játszott, nehéz dolga lesz a Realnak Münchenben, amennyiben a tovább akarnak jutni.

Jegyzőkönyv
Real Madrid (spanyol)-Bayern München (német) 0-1 (0-0)
Madrid, 80 000 néző,Vezette: Dallas (skót)

REAL MADRID: Casillas - Míchel Salgado (Munitis, 77.), Karanka, Hierro, Roberto Carlos - Figo, Makelele, Helguera, McManaman - Raúl, Guti (Savio, 55.)

BAYERN MÜNCHEN: Kahn - Kuffour, P. Andersson, Linke - Sagnol, Effenberg, Jeremies, Lizarazu - Szalihamidzsics, Elber (Jancker, 74.), Scholl (Paulo Sergio, 72.)

Gólszerző: Elber (56.)
Sárgalap: Kahn (59.), Effenberg (78.), Munitis (86.), Hierro (92.)