Sára, Márió
2 °C
6 °C

Edzőcsere az MTK-nál

2001.05.01. 19:05
Az MTK vasárnapi 1-0-ás kispesti veresége Pölöskei Gábor vezetőedző állásába került. A klubtól azonban nem menesztik, hanem szakmai igazgatóként továbbra is bíznak szakértelmében, és ezek után az utánpótlással kell majd foglalkoznia. Utóda az ötvenszeres válogatott Bognár György lett, aki a BVSC-nél egyszer már belekóstolt az edzősködésbe.
Pölöskei Gábor a szezon elején vehette a kezébe a karmesteri pálcát a Hungária körúton, előtte a holland Henk ten Cate mellett szorgoskodott, a pályaedzői feladatokat látta el. A klub vezetése, Várszegi Gábor mecénással az élen bizalmat szavazott neki, és sokáig nem is tűnt rossz megoldásnak az ő kinevezése.

Az alapszakaszban ugyanis remekelt a csapat, utcahosszal nyerte a "bemelegítést", a rájátszásban azonban rendre kellemetlen meglepetések érték a kék-fehéreket. Váratlan vereségeket szenvedtek, és ami még ennél is sokkal meglepőbb volt, a csapat többször lélektelen, alibi játékot produkált. Így pedig képtelenek voltak tartani a lépést az éllovas Ferencvárossal szemben.

Fel is út, le is út

Pölöskei mellett sokáig kitartott a vezérkar, a kispesti "zakó" után viszont távoznia kellett. Ám csak a felnőtt csapatot veszítette el, az állását voltaképpen megtartotta, szakmai igazgató lett. Utóda Bognár György lett. Érdekes kérdés, hogy akkor most felfelé bukott-e Pölöskei vagy sem?

Mindazonáltal a magyar futballban mostanság ez az általános, ha valamelyik szakembertől meg akarják vonni a bizalmat, akkor eggyel feljebb teszik. Így volt nemrégiben Kiprich József esetében is Tatabányán, hiszen tett ő már annyit a csapatért, hogy ne méltatlanul távozzon. Pölöskei is ezt az utat járja.

Bognár tisztában van a feladat nehézségével

Bognár egyik legelső nyilatkozatában egyébként elmondta, hogy szó sincs pánikhangulatról az egyesületnél, ha az lenne, akkor kívülről remélnének segítséget, ők pedig ezzel ellentétben belülről próbálják rendezni a felgyülemlett gondokat. Azt is kifejtette, hogy tudatában van a feladat nehézségével, kivált azzal, hogy a bajnoki címet is döntően befolyásoló mérkőzést fognak játszani a hétvégén a Fradival.

Hangsúlyozta, hogy ezzel együtt a cél nem változik, vagyis feltétlenül nemzetközi kupaszereplésre jogosító helyezést kell elérnie a csapatnak - a játékosállomány adott ehhez -, a bajnoki diadalra azonban szerinte már csak úgy van esélye a tavalyi kupagyőztesnek, hogy ha nyer a Ferencváros elleni örökrangadón.

Csak az a nagy kérdés, hogy az utóbbi időben némileg elkényelmesedett "sztárok" mennyire veszik komolyan a pénteki megmérettetést.