Ágnes
-1 °C
2 °C

Változik a labdarúgó NB I versenykiírása

2001.05.03. 20:39
A Magyar Labdarúgó Szövetség döntése értelmében a következő szezontól változik az NB I versenykiírása. Megmarad a tizenkét csapat, de az alapszakaszban három teljes kört játszanak harminchárom forduló alatt. A rájátszásban az első hat helyezett egy ötfordulós sorozatban dönt a bajnoki címről, míg a 7-12 helyezett csaptok hasonló rendszerben kiesés elkerülésért küzdenek. Az utolsó két helyezett kiesik a másodosztályba. Az edzők élesen bírálták a döntést, érthetetlennek, logikátlannak tarják.
Elkészítették a Magyar Labdarúgó Szövetségben a következő, 2001/2002-es idényre az első- és másod osztályú labdarúgó bajnokság lebonyolítási rendjét. Változatlanul mind a két osztályban tizenkét csapat ( az NB I/B-ben kétszer tizenkettő) verseng, és megmarad az idei szezonban megismert rájátszás is, de néhány ponton jelentős változások történtek.

Három kör az alapszakaszban

Az NB I alapszakaszában három teljes kört játszanak a csapatok harminchárom forduló alatt. A rájátszásban a gárdák megőrzik az addig gyűjtött pontjaikat, de két külön csoportban folytatják a küzdelmeket. Az első hat a bajnoki címért, míg a 7-12. helyezettek a bennmaradásért játszanak egy kört, ami plusz öt mérkőzést jelent. A bajnokság utolsó két helyezett csapata esik ki a második vonalba.

Az NB I/B két csoportjának (Keleti és Nyugati Csoport) alapszakaszában két teljes kört játszanak, amelyet az első osztály mintájára követ a kétszer hat csapatos rájátszás. A két csoportelső helyezettjei feljutnak az NB I-be, míg két utolsó búcsúzik a második ligától. A két tizenegyedik helyezett osztályozót játszik a bennmaradásért. A bajnokság ismét nagyon korán, július tizennegyedikén kezdődik, és viszonylag későn, december nyolcadikán zárul.

Díjazzák a legjobbakat

Jelentős díjazásban részesülnek a sorozat legjobbjai. A bajnok hetvenötmillió forintot kasszírozhat, míg a második-ötödik helyezett csapatok tíz-tízmillió forinttal kevesebbet kapnak. Különdíjban részesül az év edzője (Sebes Gusztáv-díj), gólkirálya (Deák Ferenc-díj) játékosa (Bozsik József-díj), felfedezettje (legjobb 21 éven aluli labdarúgó kaphatja, Puskás Ferenc-díj), valamint játékvezetőjét (Hertzka Pál-díj). A kitűntettek egymillió forinttal lesznek gazdagabbak.

Bírálnak a trénerek

Az első osztályú csapatok edzői egységesen rossznak tartják az új lebonyolítási rendszert.
Csank János, az FTC trénere szerint: "az új rendszer logikátlan, amelyben a játékos és vezető egyaránt kiszolgáltatott. Érthetetlen a három forduló, de természetesen elfogadjuk a döntést."
Kisteleki István, az Újpest trénerének is hasonló a véleménye: "Harmincöt éve foglalkozom labdarúgással, de komolyan nem értem ezt a rendszert. Akik ezt megalkották, azok a futball ellenségei. A HLASZ szakmai bizottsága egyébként nem támogatta ezt a tervet. Hiányoznak belőle az immár egy évszázada megszokott tradicionális elemek, így a verseny semlegességét biztosító tényezők, mint például a hazai és vendégmérkőzések egyensúlya. De ugyanígy hiányoznak a modern, rájátszásos rendszer lényeges motívumai is. Öszvérmegoldás született, amely leginkább a közérthetőséget és elfogadottságot nélkülözi".
Egervári Sándor, a Dunaferr szakvezetője a szakma véleményének figyelembevételét hiányolja.
"Ezzel a határozattal megkerülték a szakmát. A lebonyolítás igazságtalan, mert egyes csapatok kedvezményezett helyzetben lesznek. A rövid nyári szünet miatt lehetetlen játékosokat igazolni, beépíteni a csapatba, új játékrendszert kipróbálni."