Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Valencia - Leeds United 3-0 (1-0)

2001.05.08. 20:47
A Bajnokok Ligája elődöntőjében a spanyol Valencia együttese az angol Leeds United csapatát fogadta a Mestella Stadionban. Az egy héttel korábbi odavágón gólnélküli döntetlen született. A hazaiak 9 éve nem kaptak ki otthon kupameccsen, ezért bizakodva néztek a találkozó elé. Ez a remek sorozatuk most sem szakadt meg, mert parádés játékkal 3-0-ra verték angol riválisukat. Így várhatják a szerdai elődöntőt, melyen kiderül: ki lesz az ellenfelük a milánói BL-döntőben
HIRDETÉS
Bajnokok Ligája főtámogatója
A Valencia szerette volna megismételni tavalyi produkcióját, amikor Bajnokok Ligája-döntőt játszott. Ehhez most "csak" arra volt szüksége, hogy egy góllal legyőzze az idei kiírás meglepetéscsapatát, a Leeds Unitedet. A leedsiek megerősített védelemmel, de a győzelem reményében érkeztek Valenciába.

Az első percek vehemens hazai rohamokkal kezdődtek, de a vendég védelem stabilan állt a lábán. Amikor már azt gondolták, hogy átvészelték a kezdeti rohamokat, a 15. percben jobbról jött Mendieta szokásos hajszálpontos beadása, középen pedig érkezett Sanchez, aki fejjel az angol kapuba bólintott. A gól után reklamáltak a vendégek, mert szerintük kézzel továbbította a kapuba a labdát.

A gól után kiegyenlitődött a játék, a Leeds is egyre többször tette tiszteletét Canisares kapuja előtt. Félóra elteltével Dacourt cikázott át a valenciai védelmen, de középre tartó lövését a spanyol kapus könnyedén védte. A hatalmas iram ellenére viszonylag kevés hibával játszottak a csapatok.

Az első félidő végén még beleerősített a Leeds, de nem sikerült az egyenlítés. A második játékrészt is ugyanolyan lendülettel kezdték a hazaiak, és már a második percben növelték előnyüket. Sanchez kapott Aimartól parádés átadást, keresztbe vezette a labdát, majd 17 méterről kilőtte a bal alsó sarkot. (2-0)

A gól után a Leeds minden mindegy alapon kitámadott, és ez remek alkalmat adott a villámgyors hazaiaknak a gyors kontrákra. Két perccel később Mendieta hosszan szöktette magát, így Martin menteni tudott előle. Nem úgy egy perccel később, amikor szintén Mendieta került helyzetbe, és 20 méterről ő is a bal alsó sarkot lőtte ki, ezzel 3-0-ra alakítva az eredményt.

Az iram, az eredmény ilyen mértékű változásától sem hagyott alább, a vendégek a szépítésért, a hazaiak pedig már a közönségnek játszottak. A 66. percben újabb szenzációs spanyol akció futott végig a pályán, melynek végén a baloldali kapufa mentette meg az angolokat az újabb góltól.

A biztos vezetés tudatában Hector Cuper lehozta kulcsembereit, (Mendieta, Aimar, Kily Gonzales) és másoknak is megadta a lehetőséget a szereplésre. A játékban azonban nem állt be jelentős változás, és az angolok sem tudtak a hátralévő időben megújulni. Smith a végén még elvesztette a fejét, és brutális belépője után kiállítatta magát. Mindezt a 92. percben.

Az eredmény tehát nem változott, és akárcsak tavaly, a Valencia idén is Bajnokok Ligája döntőt játszhat. Ellenfele a szerdai Bayern München-Real Madrid elődöntő továbbjutója.
Bárki is lesz az, nincs irigylésre méltó helyzetben.

Valencia - Leeds United 3-0 (1-0)
Valencia. Vezette.: Meier (svájci)

Valencia: Canizares - Ayala, Angloma, Pellegrino, Fabio Aurelio - Mendieta (Angulo, 73.), Albelda, Aimar (Deschamps, 70.), Kily Gonzalez (Vicente, 65.) - Carew, Sánchez.

Leeds: Martyn - Mills, Matteo, Ferdinand, Harte - Dacourt, Kewell, Batty, Bakke - Smith, Viduka.

Góllövők: Sánchez (16., 47.), Mendieta (52.)
Sárga lap: Sánchez (18.), Aimar (59.)
Piros lap: Smith (92.)