Sára, Márió
2 °C
6 °C

A doppingoló sztárok 'sztárja': nandrolon

Magyarországon még 'ismeretlen' a szer

2001.05.09. 16:19
Az elmúlt hetekben sorra derült ki sztárjátékosokról, hogy doppingolnak. A szer, amit kimutattak, a nandrolon nevű izomnövelő. Fernando Couto és Davids után a legújabb gyanúsított Frank de Boer. Dr. Bakanek György, a magyar "dopping-doki" elmondta, hogy hazánkban még nem találkoztak olyan játékossal, aki szedett volna nandrolont.

Az 1994-es Amerikában megrendezett világbajnokságon még furcsának számított, hogy egy olyan nagy játékos, mint Maradona, doppingolt, mára azonban sorra buknak le a nyugati sztárklubok sztárjátékosai a doppingteszteken. Tavaly még csak Christian Buccit és Salvatore Monacót, a Perugia két játékosát, tiltották el tiltott szerek használata miatt 16 hónapra.

Fernando Couto az első lebukó

Fernando Couto (kék mezben)
fotó: EPA

Idén már a nagynevű sztárok sem maradtak ki. Fernando Coutóval kezdődött. A Lazio nandrolon-fogyasztással gyanúsított portugál védőjének A- és B-próbája is pozitív eredménnyel végződött. Április 27-én az Olasz Labdarúgó Liga azonnali hatállyal felfüggesztette a játékostársak és edzője védelmét is élvező Couto játékjogát. A 31 éves portugál labdarúgó akár három év börtönt és 13,5 millió forintnak megfelelő összegű pénzbüntetést is kaphat.

A következő esetnél a március 4-ei Juventus-Udinese meccset követően a torinóiak holland légiósa, Edgar Davids akadt fenn a szűrésen. Ekkor már arról írtak az olasz lapok, hogy a nagy sztárok nem mernek sem enni, sem inni. A nandrolon rettegésben tartotta az olasz labdarúgókat.

Tardelli: Nem éri meg a pillanatnyi haszon

Marco Tardelli, volt válogatott labdarúgó, aki jelenleg az Internazionale edzője, kijelentete: A dopping mindig jelen lesz a sportban, mert sokan akarnak mindenáron előnyt szerezni a többiekkel szemben. Ez viszont csak pillanatnyi hasznot hoz, amelynek később kell megfizetni az árát.

Ezután az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) úgy döntött, hogy a jövőben a pozitív doppingtesztet produkáló labdarúgók B-próbáját nem végzik el automatikusan, erre csak akkor kerül sor, ha azt a játékos kéri, és az árát kifizeti. Az április 18-i közgyűlés óta először tanácskozó CONI vezérkara úgy döntött, hogy a doppingoláson ért futballista neve, már az A-próba után, nyilvánosságra hozható.

Frank de Boer az újabb gyanúsított

Frank de Boer
fotó: EPA

Mielőtt azonban azt hinné az ember, hogy csak Itáliában használják az erőnövelő szereket a játékosok oly ügyetlenül, hogy le is buknak: a héten Spanyolországban robbant a dopping-bomba. Szintén egy holland játékos, ezúttal Frank de Boer, a Barcelona idegenlégiósa bukott le. A szer "természetesen" a nandrolon volt. És az is természetes, hogy ő sem tudja, miként került a szervezetébe a tiltott szer.

A Holland Labdarúgó Szövetség (KNVB) ezután független bizottság felállítását kezdeményezi a két válogatott játékos doppingügyének kivizsgálására. A KNVB elsősorban a különféle táplálékkiegészítőkre vonatkozó ellenőrzést tartja szükségesnek, mert szakértői feltételezések szerint ezek útján került a két futballista szervezetébe a nandrolon.

A magyarok nem használnak nandrolont

Dr. Bakanek György - ahogy a sportolók is nevezik a "dopping-doki" - elmondása szerint mostanában érzékenyebbek lettek a módszerek, ezért van több lebukás az élsportolók körében. Az oly népszerűvé lett nandrolont a tengerentúli kommandósok is szeretettel használják. A szer az alapozás idején használ, amikor az izmok nagyobb megterhelésnek vannak kitéve. A szer az izmokat felpumpálja, és bizonyos fokú agresszivitást is kivált.

A "doki" szerint kontroll nélkül egyáltalán nem ajánlott szedni, mert minden szervezet befogadóképessége más és más. Azonban ezek a nagynevű sztárok meg tudják fizetni az orvosokat, sőt akár klinikákat is, hogy megkapják azt, ami nekik a legjobb. Szerinte még szigorúbban kellene tiltani, akkor talán csökkenthetik használatát. Hosszabb távú szedése kiválthat impotenciát, vese- és májrákot, valamint szív és érrendszeri betegségeket.

Magyarországon eddig ezzel a szerrel nem találkozott a futballisták körében, és szerinte nem is használják a magyar focisták.