Béla
12 °C
27 °C

Hármat lőtt, mégis kikapott a Kispest

2001.05.12. 21:55
Amióta Szurgent Lajos ül a Kispest kispadján még nem kapott ki az együttes. Mi több, még gólt sem kapott öt forduló alatt. Négyszer nyertek egy nullra, egyszer pedig gól nélküli döntetlenre mérkőztek. A csapat célja nem lehetett más, minthogy ne rontsák a mester mérlegét. A vendég Dunaferr azonban az utóbbi időben egyre jobb formába lendült, nekik is égető szükségük volt a pontokra, amennyiben feltétlenül tartani akarják a lépést a Ferencvárossal. Kivált, mert a jövő héten a zöldek látogatnak Újvárosba. A Dunaferr fordulatos meccsen, nagy küzdelemben nyert is.
A Dunaferr novemberben csúnya verést kapott otthon a Honvédtól, Egressy remeklésével 3-0-ra verték meg a bajnokot. Természetszerűleg a visszavágás vágya vezérelte a címvédőt. Ennek megfelelően a Dunaferr lendületesebben kezdte a találkozót, és Tököli révén - Kiss beadását vágta a léc alá - már mindjárt a tizedik percben átadta a múltnak a Kispest, egyszersmind Nota ötmeccses gólnélküliségét.

Ez a találat azonban nem szegte kedvét a hazaiaknak, tíz perc sem telt el, és egyenlítettek. Sasu már mindaddig is aktív volt, kétszer kecsegtető helyzetbe is került, de eredménytelenül. Ekkor azonban Piroska beadását a hálóba továbbította a hét közben Bukarestbe hazarendelt, Tornyi-buktató támadó.

A Dunaferr nem hagyta sokáig annyiban a dolgot, és Tököli ismét ellenállhatatlan volt. A védők között tisztán fejelhette kapura Molnár beadását, és a kapufa segítségével megint vezetéshez juttatta a címvédőt. A félidőt azonban nem zárhatta előnnyel a Dunaferr, mert Piroska öt perccel a vége előtt mintegy húsz méterről lövésre szánta el magát, amelyik megpattant egy lábon, és a némileg kinn álló Rabóczki felett a hálóba vágódott.

Szabó találatával a Kispest is vezetett

A második félidőt a Kispest nagy lendülettel kezdte, és próbálkozásaikat siker koronázta. Öt perc sem telt el, amikor Szabó Tibor keveredett a büntető területen belülre, és a késlekedő védők mellett a kapuba lőtt. (Ez a lövés is megpattant.) Fordulat azonban nem állt a játékba, mert a Dunaferr ezek után nagy erőkkel támadott.

Aztán egy perc alatt meg is fordították az állást. Mégpedig az a Penksa, aki évekkel ezelőtt még a Bundesligában riogatta a védőket, a Dynamo Dresden színeiben. Egy gyors támadás végén a csapatkapitány Lengyel lövése még elakadt a védelemben, ám a 99-es Penksa elé került a labda, aki a kapuba lőtt. Egy perccel később újra maga mögé nyúlhatott Nota. Ennél a gólnál azonban megsérült a szlovák csatár - nem sajnálva testi épségét - le kellett cserélni őt, de amit kellett megtett ezen a találkozón.

A Kispest a hajrában szorongatott, a csereként beállt Faragó a kapufát találta el, így a Dunaferr mindhárom pontot hazavihette. Szurgent Lajos begyűjtötte első vereségét a Honvéd élén. A Dunaferr viszont ezzel a diadallal visszanyerte az esélyét akár még a bajnoki címre is, mert ha a Fradit legyőzik - már csak egy pont a hátrányuk -, akár az élre is ugorhatnak.

Jegyzőkönyv
Kispest-Dunaferr 3-4 (2-2)
Bozsik-stadion, 2000 néző, V: Ábrahám
Kispest: Nota - Szekeres, Lőrinc, Téger, Müller - Piroska, Pintér (Lipták, 34.), Kovács B. (Faragó, 63.), Németh (Torghelle, a szünetben) - Szabó T., Sasu
Dunaferr: Rabóczki - Molnár (Nikolov, 47.), Pomper, Bagoly, Kiss Gy. - Zavadszky, Lengyel, Ja:kl, Penksa (Kóczián, 65.) - Nicsenko (Rósa, 59.), Tököli
Gólszerzők: Sasu (18.), Piroska (40.), Szabó T. (49.), illetve Tököli (10., 28.), Penksa (60., 61.)
Sárga lap: Téger (76.), illetve Pomper (1.), Bagoly (42.)