Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Liverpool: Megvan a második trófea is

2001.05.13. 19:19
Kapcsolódók (1)
Az élvonal két sztárcsapata jutott idén az Angol Kupa(FA) döntőjébe, amelynek helyszíne ezúttal - átépítés miatt - nem a Wembley volt, hanem a cardiffi aréna. Mindez nem zavarta a nézőket, akik szép számmal tekintették meg, hogy az Arsenal az utolsó tíz percben miként veszti el egygólos előnyét a Liverpoollal szemben. Utóbbi ezzel mindkét angol kupát begyűjtötte, és amennyiben a dortmundi UEFA Kupa döntőjében is nyer, három elsőséggel büszkélkedhet idén.
A mérkőzést az Arsenal kezdte agilisabban, különösen a francia világ- és Európa-bajnok Thierry Henry volt elemében. Nagy gondot okozott a vörös védőknek a visszatartása. A finálé első nagy helyzetét - a félidő közepén - is ő hagyta ki, miután mindenkit kicselezett - Westerveld is verve volt - amikor lőtt, ám a svájci Henchoz mentett. Kézzel! Ez a momentum azonban nem tűnt fel a mérkőzés játékvezetőjének, ily módon a büntető és a kiállítás is elmaradt.

Aztán válaszolt a Liverpool. Heskey fejesét üggyel-bajjal mentették a londoniak. Végső soron az első félidőben csupán ennyi helyzete volt a 'Poolnak, ami ige szerény teljesítménynek mondható.

Ljungberg eldönthette volna

A második félidőben sem sokat változott a játék képe, Henry elemében volt, forintos labdát adott előbb Cole-nak, ám a finn hátvéd, Hyppia a gólvonalról tisztázott. A francia ezek után Ljungberggel szeretett volna gólt lövetni, de ezúttal is a finn bekk volt a helyén, megintcsak a gólvonalon.

A vörösök, ahogy várni lehetett, csak ideig-óráig bírták ezt az elképesztő nyomást. A 72. percben Ljungberg lépett meg a védők közül, és most már nem hibázott. A gól után pár perccel el is dönthette volna a meccs sorsát a svéd csatár, ekkor azonban hibázott. Akkor még nem lehetett tudni, hogy mindezért nagy árat kell fizetnie az ágyúsoknak.

Owen duplája döntött

A hátrányba került Liverpool más lehetőséget nem látván kettős cserét hajtott végre: Fowler és Berger lépett pályára. Kitűnő húzásnak bizonyult beállításuk. A játék kétségkívül megélénkült. Alig több mint tíz perc telt el Ljungberg gólja után, és Owen egyenlített. A harmadik csere, a skót McAllister ívelt be szabadrúgást, a német Babbel lefejelte a labdát, amit az alacsony termetű csatár pedig a hálóba vágott.

Szinte még fel sem ocsúdott az Arsenal, amikor újra zördült a hálójuk. Ekkor Berger adott nagyszerű labdát Owennek, aki lefutotta a nehézkes védőket, és Seamant is mattolta. Még csak hosszabbításra sem tudta kihúzni az Arsenal. A rendes játékidő Fowler még elhibázott egy ziccert, és jöhetett az ünneplés. A Liverpool a remek hajrájának köszönhetően hódította el - immár hatodszor - az FA-kupát. A februári Liga Kupa-diadal után még egy megmérettetés vár Houllier mester tanítványaira: szerdán a spanyol Alavés elleni UEFA Kupa-döntő.

Jegyzőkönyv:
FC Liverpool-Arsenal 2-1 (0-0)
F.A. Kupa-döntő, Cardiff, 72 500 néző
FC Liverpool: Westerveld - Babbel, Hyypia, Henchoz, Carragher - Smicer (Berger, 77.), Gerrard, Murphy (Fowler, 77.), Hamann (McAllister, 61.) - Owen, Heskey
Arsenal: Seaman - Dixon (Bergkamp, 90.), Adams, Keown, Cole - Pires, Grimandi, Vieira, Ljungberg (Kanu, 85.) - Henry, Wiltord (Parlour, 76.) Gólszerzők: Owen (83., 88.), illetve Ljungberg (72.)